Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi behöver fler poliser som utreder växande ungdomsbrottslighet

Annons

Nu får vi skörda det makthavarna sått. I och med polisens stora omorganisation 2015 försvann bland annat polisens ungdomsgrupp då polisen inte skulle ha några ”specialister”.

Alla poliser ska kunna göra allt, menar de som befinner sig högre upp i hierarkin. Poliser i yttre tjänst inom brottsförebyggande och ingripandeverksamheten förväntas jobba kontinuerligt med ungdomar, förutom allt annat som åligger deras uppdrag. Till exempel trafiksäkerhetsarbete, ta hand om psykiskt sjuka människor, omhänderta påverkade personer, jobba mot narkotika med mera. Samtidigt som de beordras på de larm som inkommer av diverse olika anledningar.

Att då kunna jobba brottsförebyggande med ungdomar faller på sin egen orimlighet. Skolbesök och uppsökande arbete blir kraftigt eftersatt eftersom tiden och resurserna inte räcker till.

Den grova brottsligheten ökar bland våra barn och ungdomar. Det förekommer att 12-åringar bär kniv på sig och använder narkotika i allt större utsträckning. Tystnadskulturen gör det otroligt svårt att utreda de brott som kommer till polisens kännedom. Hot och övergrepp i rättssak skrämmer offer och vittnen från att ge sin berättelse.

Det blir allt vanligare att gärningspersonerna är under 15 år och kan då inte lagföras för de, många gånger, grova brott de begår. De som är över 15 får ”straff” som är häpnadsväckande låga och skrattretande löjliga.

De som ska utreda ungdomsbrotten är grymt duktiga, men alldeles för få. Vi behöver fler utredare och en specialistgrupp som kan hindra inflödet, och det måste prioriteras för att vi ska komma till bukt med denna lavinartade brottsutveckling bland ungdomar som i dag råder i hela Sverige, så även här i ”lilla” Jämtland.

Niklas, polisen i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel