Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi måste ha en jämställd sponsringspolicy

Annons

I Sverige 2019 går bara 20 procent av sponsorpengarna till damidrotten, trots att antalet utövare nära nog är jämnt fördelade mellan könen.

Beslutet i kommunstyrelsen att herrarna i Jämtland basket ska få 120 000 kronor i sponsorpengar samtidigt som man sänker sponsringen för damerna i Östersund basket ger helt fel signaler. Damernas bidrag sänks från 40 000 till 30 000 kronor och det innebär att klubben väljer att tacka nej till spel i högsta serien eftersom de anser att de inte har råd.

Det är det här som blir konsekvensen av att man inte tänker igenom sponsringspolicyn och riktlinjerna. Det är orimligt att Östersunds kommun fortsätter att vrida på könsskillnader så pass mycket.

I dag omsätter sponsring av herridrotten i Sverige 5 miljarder medan sponsring av damidrotten endast står för 1 miljard kronor. De ekonomiska tillskotten från sponsring är viktiga för att kunna utveckla föreningarna, anställa personal och spelare och nå synlighet.

Det är också i slutändan viktigt för att skapa förebilder inom både herr- och damidrott. Ytterst är det en fråga om jämställdheten i samhället.

Kommunen har inte som huvuduppdrag att sponsra idrottsklubbar med pengar, men när det blir så stora skillnader mellan dam- och herrklubbar så sänder vi ut fel signaler.

Om vi vill ha en jämställd tillväxt av idrottare i kommunen så måste vi också ta jämställda beslut. Det är dags att uppdatera gamla policys och riktlinjer.

Kerstin Arnemo (C) kommunstyrelseledamot Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons