Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi sjuksköterskor på Östersunds sjukhus äger inte längre våra egna liv

Annons

Varje gång jag ser en ambulans med blåljus undrar jag vem det är som är på väg till mitt jobb. Vem som är på väg till vår fantastiska akutmottagning där min andra familj arbetar.

Jag undrar vilka av mina otroligt kompetenta kolleger som kommer att ta emot ambulansen. Jag tänker på hur de kommer att behöva prioritera för att få till personal som har möjlighet att ta emot patienten.

Jag är legitimerad sjuksköterska och arbetar som ledningssjuksköterska på akutmottagningen i Östersund. Under uppdraget som ledningssjuksköterska har man det operativa ansvaret för verksamheten dygnet runt. Vi ska alltså leda och samordna det dagliga arbetet samt även vid särskilda händelser och katastrofer.

Senaste tiden har det kommit hårda ord uppifrån. Vi ledningssjuksköterskor på akuten blir av med vårt lönetillägg som tillhör uppdraget, men uppmanas att fortsätta utföra samma arbete under hot om att det annars är arbetsvägran.

Uppifrån huset hör man att det från ledningen uttalas att våra lönetillägg kan dras bort från oss ”lika enkelt som ett plåster”.

Arbetsgivaren spelar inte längre bara med vårt samvete mot kollegor och patienter utan går djupare in på frihetsinskränkning genom auktoritärt ledarskap. Det auktoritära ledarskapet är en ledarskapsstil som bygger på att medarbetarna gör det som ledaren uppmanar till, med omedelbar lydnad.

Auktoritärt ledarskap är en form av ledarskap som hämmar organisationers flexibilitet samt påverkar medarbetarnas motivation negativt.

Vi sjuksköterskor äger inte längre våra egna arbetsliv eller privata liv. Vi ska gå med på allt som arbetsgivaren säger. Vi ska jobba var, när och hur de vill.

Vi är inte längre egna individer utan vi ägs, genom vår profession, av regionen.

Om de säger hoppa så ska vi hoppa. Tills den dagen vi säger upp oss och förlorar arbetet vi älskar och vår andra familj i utbyte mot vår frihet som människor.

Vi medarbetare förstår den ekonomiska situationen. Vi förstår att saker behöver förändras. Men de är tyvärr inte vi som ska förändras. Utan oss som jobbar på golvet så finns inte era jobb. Det finns inte heller någon sjukvård i Region Jämtland Härjedalen.

Det är väl knappats detta som är målet? Gör om, gör rätt, innan det är för sent!

Ledningssjuksköterska akuten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel