Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vill vi verkligen hälsa besökare välkomna med en digital skylt på 17 kvadratmeter?

Vi talar om utsikt. Vi talar om var vi bor och vad vi ser från vårt fönster. Någon skryter om sin fjällutsikt. Vi ser inga fjäll där vi bor. Vi ser en sjö, ett sund och på andra sidan en stad. En stad som fått sitt namn av sitt läge öster om sundet.

Stadens siluett speglar sig i vattnet vid stilla väder, dess rådhuskupol sticker upp mot horisonten och kvällstid ser vi en glittrande stad mot det mörka förgrunden här på Frösön. Vyn klassas som riksintresse. Enligt miljöbalken ska dessa riksintresseområden skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön.

I fjol fattade Östersunds kommun beslut om att sätta upp en 17 kvadratmeter stor digital reklamskylt vid Vallaleden. I bygglovsansökan skriver kommunen att de vill att skylten ska "positivt marknadsföra Östersund för förbipasserande”.

Boende i närområdet informerades och som sakägare överklagade vi beslutet. Vi oroades över den påverkan en ljusskylt i den storleken skulle ha på vår vardag med ljuspåverkan och att det faktiskt kommer att se fult ut och att vyn över Östersund från Frösön påverkas negativt.

Dessutom; vilka värden vill Östersund egentligen förmedla som kommun?

Striden kring reklamskylt går vidare: "Vi känner oss inte rättvist bemötta" (13 september)

Östersund har en stark natur- och friluftsprofil. Kommunen värnar om naturområden och tillgång till sport- och friluftsaktiviteter i en miljö där vi vill vända blicken mot landskapet och naturen.

Vi vill hälsa besökare välkomna till vår stad, men kommuniceras verkligen dessa värden med en digital skylt? Att marknadsföra en vacker plats med en stor ljusskylt som hämtar sin estetik från kommersiella reklampelare tycks motsägelsefullt.

Ljusförorening är ett samtida problem genom ständigt ökande dygnet-runt-belysning i bebyggda områden som påverkar lokalboendes välmående negativt. Upplysta nätter orsakar även problem för insekter och djur vars dygnsrytm och habitat påverkas.

Vi som bor längs vägen riskerar alltså att bli avsevärt påverkade på ett sätt som vi inte kan styra över. Boende i kommunen som pendlar in till stan kommer varje dag att mötas av en skylt som inte riktar sig till dem. Sak samma gäller cyklister som färdas på Vallaleden närmast vattnet.

Länsstyrelsen avslog kommunens bygglov. Kommunen överklagade till mark- och miljödomstolen och fick ett andra avslag. Ändå kommer en ny överklagan, nu till Mark- och miljööverdomstolen.

I en intervju i ÖP gällande kommunens senaste överklagan, säger kommundirektören att "vi känner oss inte lyssnade på”.

Ordet "vi" är intressant. Vilka gäller det? Vi boende i Östersund har valt politiker som ska representera oss. De ska verka för oss och kommunens tjänstemän ska praktiskt utföra det arbete som syftar därtill.

Det "vi" Östersunds kommundirektör talar om är nämligen vi som bor i Östersunds kommun och vars politiska representanter kommunens tjänstemän arbetar för.

Jag föreslår att kommunen tillsätter ett medborgarråd som kan arbeta fram hur vi boende i Östersunds kommun vill välkomna besökare till Östersund under 2019 och för framtiden!

Malin Ståhl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel