Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vindkraftens vinster blåser bort

De som tjänar pengar på vattenkraft och vindkraft bör betala till alla dem som på något sätt blir berörda av utbyggnaderna.

När det rör sig om vattenkraft har frågan om ersättningar bara diskuteras, men inget händer. Inkomsterna från vattenkraften går till ägarna av kraftverken och de skattar oftast inte där elektriciteten produceras. Skattepengarna rinner till stor del ut ur de producerande regionerna.

Vart går vinsterna från vindkraften? De stora pengarna, vinsterna, går till ägarna av vindkraftanläggningarna som ibland är utlandsbaserade och skattemedlen går till Stockholm eller till utlandet.

De som upplåter sina fastigheter får ersättning, men de fastighetsägare som får en 200 meter hög mast, ibland högre, på det närbelägna berget blir inte ens direkt informerade.

Länsstyrelserna är tillståndsgivare till anläggningarna och har därigenom också ett ansvar för att följa upp att de som anlägger vindkraftparker fullföljer sin informationsskyldighet. Någon uppföljning av denna skyldighet görs inte av vare sig länsstyrelser eller kommuner.

De som bygger vindkraftanläggningar betalar ut allmosor till berörda byar. Allmosor är alltid välkomna men belopp står inte i proportion till vinsterna från vindkraftparker och inte heller till intrånget i de boendes närmiljö som blir påverkad i många 10-tals år.

De som bygger ut vindkraften kommer till stor del från andra orter och utlandet. Berörda kommuner får inte del av deras skatt och inte heller någon form av intrångsersättning för den miljöpåverkan vindkraften har på turism och friluftslivet. Kommunerna får en mycket marginell inkomst av de vinster som vindkraften genererar.

Skattepengar och vinstpengar blåser bort från kommunerna samtidigt som möjligheten till inkomster från turism och friluftsliv delvis är förstört.

Politikerna bör landsbygdssäkra alla beslut samt aktivt verka för att skatt och ersättningar ska betalas till de regioner, kommuner och alla de som får sin närmiljö påverkad av vindkraftparker.

Länsstyrelsen bör ges i uppgift att landsbygdssäkra alla tillståndsbeslut och våra politiker se till att de som bor på landsbygden får rättvisa villkor och del av vinsten.  

Pengar blåser bort

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel