Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har ett kulturbygge begravts

/

Annons

Den gamla bron på Önevägen vid Mjällebäckens utlopp byggdes ju inte för den bil- och busstrafik som råder i dag. Det var heller ingen genomfartstrafik tillåten då genom sjukhusområdet. Därför har bron nyligen breddats och det är ju bara bra.

Jag har under alla år beundrat brons fina valvbåge av kilformade stenar som skickliga stenarbetare fogat samman för cirka 75 år sedan till ett vackert byggnadsverk. När jag läste i ÖP att bron skulle breddas för att tåla dagens trafik blev jag nyfiken att se om det vackra valvet var kvar. Och visst var det kvar! Men nu osynligt! Man har helt enkelt begravt brovalvet med fyllnadsgrus! Efter att först ha lagt ett stort stålrör genom valvet har man sedan fyllt på med grus och breddat brons båda sidor två-tre meter. Eftersom körbanan är nära tre meter högre än bäcken är det många lass som tippats här.

Nu ser man inte det vackra brovalvet längre, det har ersatts av vassa plåtkanter. Det är naturligtvis mest ekonomiskt att göra så här. Men - har man rätt att begrava ett kulturbygge på det här sättet? Vad säger Vägverket? Vad tycker kulturfolket?

Walv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons