Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen borde få vara anonym på nätet

/

Staten anser mig medskyldig med Pirate Bay när de dömts för upphovsbrott till vardera ett års fängelse och 30 miljoner i böter för medhjälp till fildelning av upphovsrättsskyddat material. Medskyldig är jag då domen kommer flera år för sent.

Annons

I Sveriges grundlag står att varje svensk medborgare är skyldig att anmäla misstänkt brott. Lagstiftningen gäller givetvis också för dess upphovsmän; riksdagen, svenska staten.

Här har vi låtit brottslighet pågå, utvecklas och växa i snart tio år utan att ingripa. Därför är svenska staten och dess rättsväsen medskyldiga i databrottsligheten. Och därför skulle endast böter ha utdömts här och inget fängelsestraff. Förresten, sistnämnda är irrationellt när det inte gäller våldsbrott eller stöld av egendom. Så låt de fyra straffade i stället för fängelse arbeta av straffet genom att finna ett system för hur använda internet/IT på ett för alla bra sätt.

Vi får enligt svensk lag inte skriva eller säga vad som helst till våra medmänniskor. Därmed torde vi inte heller kunna ha ett media, data och IT, där man kan uppträda och agera utan personligt ansvar, och dessutom i många fall anonymt.

Sistnämnda är ju helt befängt. Alla datorer som kan uppkopplas för sändning måste ha ett säkert identifikationsnummer. Alltså finns här en mycket viktig uppgift för de mest kunniga inom datatekniken och datorns användning.

Dumheterna inom kommunikationstekniken började med att det blev tillåtet att ringa anonymt. Detta var ju som beställt för okvädning, telefonterror, hotelser och brottslighet. Varför får man sälja via internet utan att ha en licens? Hur mycket brottslighet, hur mycket droger, låtsasknark och orena droger säljs via internet? Hur många hundra eller fler har dött av sistnämnda? Nu senast två ungdomar i Gällivare 19 och 21 år gamla.

Lärde en del om datateknik redan 1966 och har sedan varit teknikintresserad inom industrin. Men när datorn gjorde sitt stora intåg på 1990-talet noterade jag att detta är sannolikt en av de sämst utvecklade maskiner som släpps ut på världsmarknaden.

Brottsligheten och mängden spam via datorer talar sitt tydliga språk. Det senaste årets, särskilt senaste halvårets utveckling, läs försämring, av datorns kapacitet och funktion låter mig ana att det krävs stora teknikinsatser, innovationer och kreativitet om inte datoranvändning och funktion ytterligare ska försämras. Ja, ibland är jag faktiskt rädd att systemet pajar och datorn och IT blir mer eller mindre oanvändbara.

Alltså regering och rättsväsendet; långt mer kunskap och kapacitet på att utveckla och säkra IT-tekniken!

Erland Lundgren

Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons