Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Ett kulturhus måste ligga centralt

Annons

Vad är ett kulturhus? Jo, en mötesplats för såväl ung som gammal, utövare och icke utövare.

Vad är Gamla Tingshuset? Jo, ett hus för ungdomar att utöva kultur och bedriva ungdomsföreningsverksamhet i. Långt ifrån samma sak som ett kulturhus, och konkurrerar således inte om samma medel.

När vi klargjort det bör vi rikta debatten mot det absolut viktigaste gällande kulturhus. Det är framför allt tillgängligheten. Ett kulturhus måste ligga centralt och måste vara en mötesplats som attraherar fler än redan invigda kulturmänniskor.

För att åstadkomma det måste huset vara levande och ständigt aktuell, inrymma mysigt café och gärna en intressant restaurang med öppettider lika generösa som vilken vinstdrivande business som helst.

Scener och utställningsytor är självklart, även bibliotek och rum att låna för olika aktörer för tillfälliga projekt, exempelvis ”skapande skola”, eller andra kortsiktiga kulturprojekt vars kreativa process visas upp för kulturhusbesökare.

Det ska vara lätt att slinka in där och ingen ska känna sig främmande för ett besök oavsett tid och ålder. Kulturella verkstäder för utövare att hyra tills vidare vore kul, men är inget måste. Kan vara störande. Replokaler är inte ultimat.

En ny byggnad mellan Gamla kyrkan och Tingan vore toppen, annars är Länsförsäkringars yta att föredra.

Att de håller till på Storsjöteatern är fel. Länsförsäkringar behöver inte platsen för sin verksamhet. Det gör kulturhuset. Biblioteket och Länsförsäkringar borde byta med varandra!

Kulturidrottaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons