Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan man få köpa så stor mängd kemiska varor?

Annons

Man kan läsa och höra i media om de personer som står åtalade för terrorförberedelser och inköpen av det kemiska materielen. Köpet ska ha skett från ett konkursbo.

En konkurs föregås väl av någon form av myndighetsingripande som så småningom leder till försäljning av utmätt gods. Kronofogdemyndigheten håller ofta i trådarna vid försäljning. Hur fallet är i den här affären låter jag vara osagt.

Men en fråga som tarvar ett svar är hur en privatperson helt lagligt, utan att innan köpet behöva redovisa ändamålet, kan köpa en större mängd kemiska varor som kan användas till suspekta ändamål.

Foto: Polisen FUP

Oavsett hur försäljningen gjorts, genom privat konkursutförsäljare eller kronofogden, så är det märkligt att det uppenbarligen inte krävs någon form av tillstånd att köpa och inneha stora mängder kemikalier.

Är det okunnighet eller slentrian hos dem som säljer, eller en brist i lagen som möjliggör den här sortens affärer?

Om bilder som visats på kemikaliernas lagring är riktiga kan man undra vad kommunens miljökontor sysslat med. Kommuner i gemen brukar ju vara alerta att för minsta sak sätta åt sina medborgare i miljökonsekvensens namn.

Någon i juridik insatt kanske kan sprida ljus i ämnet.

Johnny Åkerlund

Advokaten Thomas Olsson om de bajonetter och stridsselar som polisen fann i 46-åringens förråd: "Är inte hans" (9 januari)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons