Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt eleverna ta med sig egen skollunch – då får alla det de vill ha

Annons

”Skolmaten måste bli bättre”, skriver några elever. Som gammal mattant vet jag att skolmaten alltid har varit ifrågasatt. Ibland handlar det om att barn inte tycker om vissa maträtter, andra gånger om allvarligare saker som miljö eller religion.

Ska det till exempel vara kött eller veganmat, halalslaktat eller förbud mot griskött?

All forskning stödjer pojkarnas åsikt om att det är viktigt för skolresultatet att barn får i sig energirik mat. Kommunerna har välutbildad personal som näringsberäknar varje måltid, så problemet ligger inte där. I stället är det som pojkarna själva påpekar, att det handlar om att de inte tycker om den mat som serveras.

Om inget har förändrats sedan jag var yrkesverksam, så är Sverige, Finland och Estland de enda länderna i världen som erbjuder alla elever fri skollunch. I Norge har barn med sig egna lunchpaket till förskolan och skolan. Likadant är det i Danmark, där är det bara de allra fattigaste som får gratis skollunch.

I Sverige har fri skollunch serverats sedan 1946 och kanske därför blivit en så självklarhet att många inte längre kan värdesätta den.

Pojkarnas förslag på åtgärd var att ”dra in på något annat”. Jag har ett bättre förslag. Ett annat inlägg hade rubriken ”De som mår dåligt psykiskt ska få sämre hjälp”, som just handlade om att man ”dragit in” på hjälp till sjuka människor.

Om alla barn i Sverige gör som barnen i Norge och Danmark, och tar med sin egen skollunch, så får alla barn äta den mat de tycker om. Då blir det också pengar över till dem som är sjuka och behöver hjälp. Och då blir alla nöjda och glada.

Vä int så lagränn!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons