Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Låt Krokom vara en saltfri kommun!

Annons

Från och med denna säsong saltas E14 genom Krokoms kommun. Tidigare har saltning av vägarna i vår kommun aldrig förekommit. Halkbekämpning har i stället genomförts med plogning, isrivning och spridande av sand, som har skapat ett rent vinterväglag.

Många av våra kommuninnevånare reagerar kraftigt mot att E14 i år saltas mer eller mindre kontinuerligt. Detta av både trafiksäkerhets- och miljöskäl.

Enligt Väg- och Trafikforskningsinstitutet, VTI, finns inga säkerställda forskningsresultat som visar att saltade vägar i tidigare osaltade regioner leder till minskat antal trafikolyckor.

Samtidigt står det klart att saltningen har en negativ miljöpåverkan, som får konsekvenser för artrika vägkanter, grundvatten, våtmarker och vattendrag i närheten av de vägar som behandlas på detta sätt.

Vid saltningen bildas en gråbrun sörja som inte bara består av salt och vatten, utan också innehåller uppruggad vägbeläggning med mikroskopiska partiklar och bindemedel i asfalten.

För att bli av med sörjan som fastnar på bilarna krävs kemikalier och avfettningsmedel. Försäljningen av sådana ämnen, liksom av spolarvätska, har kraftigt ökat sedan saltningen inleddes.

Jag vill mot denna bakgrund uppmana Trafikverket att snarast upphöra med all vägsaltning inom Krokoms kommun. Vår kommun bör vara saltfri även framöver.

Maria Söderberg (C)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons