Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: SD:s framgångar bygger på ett förakt för kompetens

Annons
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson.

I det rådande parlamentariska läget påstås det ganska ofta att befolkningen skulle hysa ett förakt mot politiker i allmänhet, inte bara på grund av det nu uppkomna läget, utan att också Sverigedemokraternas framgångar i valet skulle vara ett resultat av detta förakt.

Det stämmer inte. Sverige har ett av världens högsta valdeltagande (brukar ligga på 85–90 procent), vilket tyder på ett stort förtroende för den parlamentariska demokratin. I många länder röstar knappt hälften av befolkningen och missnöjesdemonstrationer i form av upplopp och skadegörelse förekommer ofta.

Med undantag för Stockholmskravallerna för några år sedan, som utfördes av en väldigt liten grupp, så ser vi aldrig den typen av aktioner här hemma.

Och SD:s framgångar kan ju inte vara ett utslag av det nämnda föraktet: Strävar man efter politisk makt så är man ju per definition politiker.

Nej, jag tror att anledningen till att folk har tagit till sig SD beror på något betydligt grumligare än politikerförakt – nämligen förakt för kompetens.

Erfarenhet och kunskap anses bland många vara elitistiska egenskaper. Man vill ha "vanligt folk" som politiska företrädare och inte sådana som tror "att de är någonting".

Hur kan man annars förklara att i två mandatperioder efter varandra har SD inte kunnat (eller velat) besätta många av de platser inom kommun och region, runt om i landet, som man fått efter att väljarna har gett sina röster, på grund av brist på kompetenta företrädare?

Trots detta verkar förtroendet för SD, bland stora befolkningsgrupper, vara obrutet. En stor skuld till detta förhållande måste läggas på de etablerade partierna.

Man skulle tidigt ha vinnlagt sig om att gemensamt förklara för väljarna vad detta enfrågeparti egentligen är för något. Det är ett parti som vädjar till människans mest primitiva instinkter: "Vi är ett folkslag som är överlägsna andra". Precis den retorik som Hitler gick till val på.

Ja, Hitler tillskansade sig makten genom demokratisk parlamentarism; sedan avskaffade han samma demokrati.

Heder åt de partiledare som vägrar att göra sig beroende av SD. Man önskar bara att uppslutningen vore mangrann.

Micke Sidén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons