Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Varför vill S lägga ned norrländsk samhällsservice?

Annons

Socialdemokraterna Matilda Ernkrans och Anna-Caren Sätherberg skriver i en debattartikel i ÖP (1 november) att "en landsbygd där det finns jobb och en stark välfärd är en grundförutsättning för den svenska modellen".

Samtidigt, i en annan del av Norrland, kämpade socialdemokratiska ledamöter i landstingsfullmäktige för att lägga ner Sollefteås förlossningsklinik. De hotade till och med att avgå om de inte fick igenom sitt förslag.

Man kan minst sagt säga att detta går stick i stäv med den officiella bilden S vill visa upp om att de bryr sig om Norrland.

Sollefteås förlossningsklinik är på flera sätt en unik företeelse i Sverige. Bland annat har kliniken extremt låg frekvens av användandet av epiduralbedövning vid vaginala förlossningar. Det är även så att antalet akuta kejsarsnitt vid förlossning är ovanligt lågt jämfört med resten av Sverige.

Dessa två exempel visar att kliniken håller en oerhört hög standard, samtidigt som den är en av få kliniker som inte går ekonomiskt back!

Vilken typ av landsbygd vill Socialdemokraterna egentligen ha? När Sollefteås förlossningsklinik nu tvingas lägga ned innebär det att arbetslösheten ökar, samtidigt som kvinnor som ska föda förväntas att åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall, där det redan nu är överbelamrat till bristningsgränsen. Avfolkning följer.

Varför säger S att man bryr sig, samtidigt som de verkar kämpa för att nedrusta den norrländska samhällsservicen?

John Hedlert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons