Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organiserat lurendrejeri av Nilsson och Larsson i EU-valet

Annons

Jens Nilsson och Håkan Larsson är de två jämtar som står närmast att ta en plats i EU-parlamentet. Troligen krävs för båda att de får ett starkt personligt stöd genom att bli inkryssade.

Håkan Larsson är centerpartist. För den EU-kritiske centerpartisten framstår han kanske som ett alternativ. Kommer han in i EU-parlamentet kommer han att tillhöra samma partigrupp som folkpartisterna, Alliansen liberala demokrater. Generellt sett den troligen mest EU-positiva gruppen i parlamentet utav alla. Där kommer han att utgöra cirka 1 procent av gruppens delegater. Det är ändock det maximalt goda man kan få ut av en röst på Håkan Larsson. Kommer inte Håkan Larsson in tillfaller hans röster partiet och där Lena Eek står överst. Hon är mycket EU-positiv. En EU-kritisk röst på Håkan Larsson kan bara sammanfattas med organiserat lurendrejeri.

Jens Nilsson är uttalat EU-positiv och euro-anhängare. Hans valmanifest står stick i stäv med effekterna av hans uttalade hållning. Man får intrycket av att hans hållning är bra för den politiska karriären uppåt och hans EU-kritiska valmanifest är till för att nedåt tillgodose majoriteten av väljarkåren som är EU-kritisk. Att vara vän med alla är hans politiska budskap.

Jens Nilsson kommer att tillhöra en partigrupp där han utgör en halv procent av delegaterna som domineras av franska och spanska socialister. Att som socialdemokrat rösta på en uttalat EU-posititiv kandidat på ett EU-kritiskt budskap är ännu värre organiserat lurendrejeri än en centerröst på Håkan Larsson.

Tre partier V, MP och Junilistan är EU-kritiska. De tillhör också tre olika grupper i EU-parlamentet som är mer eller mindre EU-kritiska. Det innebär att om man kryssar en kandidat på dessa listor så får man garanterat en EU-kritisk röst. Junilistan tillhör gruppen Independece/ democracy. Dess största företrädare är United Kingdom Independence Party och gruppen leds av Holländaren Johannes Blokland, doktor i Ekonomi. Junilistans förgrundsgestallt Nils Lundgren är också doktor i ekonomi. Junilistans förstanamn är Östersundsbördige Sören Wibe professor i skogsekonomi.

Imponerande meritlistor av herrar som har imponerande privata karriärer före sitt politiska intåg. Det är således få som i sin egen konsekvensanalys kan göra en bättre än dessa herrar och som dessutom utfallit kritisk till EU.

En klar majoritet av svenskarna är EU-kritiska. Många av dessa lägger dock sin röst på partier som är EU-positiva och tillhör en EU-positiv grupp i parlamentet. Den väljargruppen tillhör de lurade.

Carl Festin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons