Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respektera oss som lever med ständig smärta

Jag har sedan många år tillbaka en nackskada som gör att jag har ständig huvudvärk, har även med tiden utvecklat fibromyalgi och reumatism.

Annons

Att leva med ständig värk är en verklighet för tiotusentals svenskar i dag. Det syns inte att vi är sjuka om vi inte är kritvita i ansiktet av smärta eller ligger i ett hörn och kräks någonstans.

Det är säkert därför vissa duktighetsministrar fått för sig att komma med små uppmuntrande ord som ”du ska inte känna efter så mycket”, eller klassikern ”det är bara att bita ihop”.

Till er som inbillar er att man blir mer smärttålig ju mer smärta man har, kan jag komma med nyheten att så är inte fallet. Tvärtom blir du mer smärtkänslig, och i mitt fall räcker det med att jag slår i mig någonstans för att det ska gå smärtilningar i hela kroppen.

Jag skriver inte det här för att ni ska tycka synd om mig, och jag förstår att om man inte haft långvarig smärta kan man inte förstå hur det är, lika lite som jag kan förstå hur det är att vara cancersjuk. Men det jag kräver är att ni visar respekt för min sjukdom och för mig, och inte utgår ifrån att jag ljuger.

Nästa gång ni tror ni försöker peppa någon, eller helt enkelt är elaka nog att säga att personen i fråga ska bita ihop eller sluta känna efter, så ha vänligheten att hålla klaffen. Det enda som händer är att personen i fråga som ni behandlar som en mindre vetande blir oerhört sårad av era uttryck.

Jag är fullt medveten om att det nu kommer att komma kommentarer om snyftinsändare, att jag ska bita ihop, att jag ska sluta känna efter och andra elakheter.

Jag tar det. Kanske kan jag genom den här insändaren få någon att tänka till före innan de slänger ur sig strunt till dem med långvarig kronisk smärta.

Nästa gång ni säger det här till någon kan det vara droppen som får vågskålen att tippa över för självmord i stället för emot.

Kicki

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons