Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inskränkt tänkande om hälsovalets möjligheter

Landstingets primärvård fungerar dåligt. Ifjol gick sjutton enheter av 22 med förlust.

Fem av dessa tappade 4-5,7 miljoner kronor vardera. Totalt förlorade primärvården över 28 miljoner kronor. I ett sådant läge borde alternativa vårdformer välkomnas. Så inte i ett knallrött jämtländskt landstingsstyre, där tvärt om primärvårdens ansvariga politiker Ann-Marie Johansson, S, säger:

"Sjukvård är ett grundläggande behov och det blir jättekonstigt att ha en marknadslösning på det".

Uttalandet fälldes i torsdags när ÖP på redaktionell plats tog ett helhetsgrepp kring valfrihet i vården.

Det är ingen hemlighet att en röd landstingsmajoritet ser hälsovalet som ett rött skynke. Ann-Marie Johansson och hennes meningsfränder tar också alla chanser att trumma in dessa åsikter i länets befolkning, vilket naturligtvis står dem fritt.

Ytterligare ett uttalande från samma håll understryker vad saken gäller: "Man överför en marknadslösning till ett område som inte är lämpat för konkurrensutsättning på marknadens villkor".

Tolkningen blir given. Det Ann-Marie Johansson egentligen säger är, ifrågasätt inte vårt sätt att styra sjukvården.

Här kommer vi till pudelns kärna. Den ideologiskt inskränkta tanken om att något alternativ till att leda landstinget inte existerar. Landstingsledningen får inte stå så fastnaglad eftersom fakta talar klarspråk:

Det senaste halvdecenniet har landstinget gått ekonomiskt back fyra år av fem.

I nuläget finns 140 miljoner kronor att återställa från tidigare års förluster.

För 2013 väntar ännu mer av ekonomisk ruin, det vet vi redan.

I botten finns en gammal pensionsskuld i form av ansvarsförbindelse motsvarande 2 500 miljoner, (!) kronor.

Lägg till primärvårdens problem där underskotten 2012 talar sitt tydliga språk.

I det läget borde Ann-Marie Johansson och hennes kamrater tvärt om välkomna alternativa vårdformer. Våga pröva nytt. Se om möjligen andra, privata (hemskt ord) aktörer kan bidra till ett lägre underskott av våra skattepengar som går till sjukvård.

Vi vet att Nya Närvården gärna öppnar en hälsocentral i Östersund. Enligt Ann-Marie Johansson har hon inget emot alternativa utförare, men hon hade gärna sett, "ett annat system än dagens".

På Socialdemokraternas kongress i våras beslutades om ett Framtidskontrakt. Där står om välfärden att läsa: "Mångfald och valfrihet garanteras".

Socialdemokraterna på riksnivå har alltså en mer tolerant syn på bland annat hälsovalet än den jämtländskt röda landstingsmajoriteten. Kan det möjligen bero på att det inte är Socialdemokraterna som styr, utan i själva verket är ännu rödare Vänstern?

Vi hoppas inte det, men för säker går det inte vara. Däremot känns en annan sak given: Om Nya Närvården eller andra sjukvårdsintresserade entreprenörer ges chans till etablering i Östersund, av en välkomnande landstingsledning, vore det en välgärning för oss som betalar.

Ann-Marie Johansson och hennes kamrater i den röda landstingsledningen har en inskränkt och enkelspårig syn på valfrihet i vården. Detta trots att deras eget ledarskap inte alls fungerar väl när det kommer till ekonomisk hantering. Infällt syns ÖP:s artiklar från i torsdags.