Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inspektörerna är rent av obehagliga"

En sammanslutning av småföretagare känner sig jagade av Östersunds kommuns tjänstemän. Nu kallar de till krismöte.

Annons

Ett 20-tal företagare i kommunen, bland annat frisörer och akupunktörer, irriteras över kommunens inspektörer.

– Många småföretagare har lagt ner delar eller hela verksamheten på grund av deras agerande. Många upplever kommunens tjänstemän från miljö- och hälsa rent av som obehagliga. säger Eva Hansson, småföretagare i Östersund.

De senaste två åren har Eva varje år fått en faktura från kommunen där hon ska betala in 4 000 kronor. Hon har jobbat som massör i 25 år, men aldrig tidigare tvingats betala in pengar.

– Och för vad vi betalar för vet jag inte. Jag har frågat men inte fått några svar.

Eva Hansson berättar om en morgon då en bil med två personer stod parkerad utanför hennes dörr.

– Jag misstänkte att det var personal från miljö och hälsa. Efter att ha väntat en halvtimme på dem lämnade jag min lokal för att städa i trapphuset, återkom halv nio för att vara redo ta emot min kund som anlände klockan 9.00. Då, när jag inlett massagen, kliver det in två personer från kommunen som genast börjar genomföra en inspektion. Varför de väntade utanför vet jag inte, vad de spanade på vet jag inte, det känns som Ryssland det här, berättar Eva Hansson.

Enligt Eva gick de två kontrollanterna rakt genom hennes behandlingslokal och in i Evas privata utrymme där de fotograferade och dokumenterade hennes utrustning.

– Varför är ni i mina privata utrymmen frågade jag dem och fick svaret "vi har rätt att gå där vi vill". Usch, vad jag fick skämmas inför min kund, säger hon.

Hon och en rad av hennes kollegor har upplevt samma kränkande inspektioner.

– Vi orkar inte med deras kontroller och avgifter. Vi orkar inte heller med deras regelverk. Vi har gått skolor och har vårt regelverk att följa, vad kommunens regelverk bygger på vet vi inte, säger Siv Carlsson som också är drabbad av kommunens inspektioner. Siv arbetar som massör, akupunktör och fotvårdare.

Drabbade småföretagare ska nu gå samman och skriva ned sina upplevelser i samband med inspektionerna som de upplever som rena trakasserier.

– Jag håller på med pedikyr och får betala 4000 för en inspektion. Frisörerna får betala 1 200 kronor, vissa andra tvingas betala 6 000 kronor. Var finns logiken? undrar Siv Carlsson som valt att lämna fotvården.

– Jag måste göra tio behandlingar för att betala kommunens faktura på 4 000 kronor, för samma pris får jag en revisor. Jag kommer att lägga ned fotvården om vi inte når en lösning, säger hon.