Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inspirationsmässa för studenter

Med bara månader kvar till studenten börjar det att bli hög tid för treorna att planera sin framtid. I går hölls en mässa för att ge inspiration och motivation till att plugga vidare.

– Det är inspirerande att höra studenter prata. Det är lite närmare oss i åldern och man kan lättare relatera till dem, säger Fanny Nilsson.

Hon och hennes kompisar Stina Bodell, Maja Héden, Annalina Lidgren och Frida Andersson har lyssnat på ett föredrag på Framtidsmässan som hölls på Wargentingskolan i förmiddags. Alla fem vet att de ska plugga vidare, men vet inte riktigt vad de ska välja. De är överens om att mässan är ett bra komplement till all annan information de får.

– Man öppnar ögonen för nya grejer nu, säger Maja Héden.

Ingen av tjejerna tänker läsa vidare redan nu till hösten utan först vill de ta en paus från pluggandet och hinna resa lite. Sen packar de mest troligt sina väskor och flyttar till en större stad för att plugga.

– Jag tycker att Östersund är en för liten stad för att bli något. Möjligheterna är för små här, förklarar Fanny Nilsson.

Helen Carlsson är studie- och yrkesvägledare på Jämtlands gymnasium. Hon tycker att det är fler elever som pratar om att läsa vidare nu än det varit tidigare.

– Även bland de yrkesförberedande programmen är de måna om att få högskolebehörighet, säger hon.

Mässan ser hon som ett bra sätt för eleverna att ta del av de olika alternativen som finns.

– Det är bra att man kan vidga sina vyer och inspireras. Det kan ta år innan man kommer på vad man egentligen vill göra, fortsätter hon.

Runt 25 olika utställare, bland andra Mittuniversitetet, Chalmers, KTH och Polisen, fanns på plats på mässan för att informera om sina framtidsalternativ.