Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inspireras av asatrons sägner

Där man minst anar det kan det dyka upp udda saker. Som en stig kantad med konstverk mitt i Torvallas blåbärsskog.

Genom Blå porten leder en stig som in till en annan värld. Synen av lägenhetshus och villor glöms lätt bort när skogen sluter sig och skulpturer och utsmyckningar ploppar upp här och där bland tallar och blåbärsris.

Torvalla konststig; Konstgömman är en slinga i en av Torvallas skogar. När stadsdelen byggdes under 1980- och 1990-talet satsades det på konst i utomhusmiljöer. Totalt finns det cirka 40 fasta utsmyckningar, skulpturer och miljögestaltningar runt om i området. Ett tiotal av dem är samlade kring en stig i skogen.

Konstnärerna tog fasta på namnet Torvalla och många konstverk är därför inspirerade av den fornordiska mytologin och har kopplingar till asatrons gudar och sägner.

Stigen passerar Myrstacken och Soluret medan fötterna trampar på grus, kullerstenar och bark. När solen står rätt ska den lysa genom den blå och röda glasrutan i solurets stora sten och ett mönster uppstår då på den blankpolerade, nu spruckna, skifferskivan på marken. När solen står som högst ska mönstret vila i en fördjupning.

Ett tomt fundament markerar platsen där statyn Liten Eva en gång stod och från en talltopp tittar en korp ner. Frågan är om det är Hugin eller Munin som satt sig för att bevaka skogen, och om de rapporterat den saknade Eva till den allvetande Oden.

På en skiffersten gömmer sig spår från olika djur och sedan slingrar sig gången uppför en brant.

På krönet stångar Tors två bockar Tanngnjost och Tanngrisner med varandra och i närheten står Tors vagn. Men av Tor själv finns inte ett spår.

Så kan ljudet av en porlande bäck skönjas, och när stigen gör en sväng dyker labyrinten Solhjulet upp. Tre sammanbundna snurror är murade med dekorerade tegelstenar. Temat för tegelstenar verkar sträcka sig från den fornnordiska mytologin, till den egyptiska, till den kristna. Blandat med astrologi, blommor, fiskar och slumpartade motiv. Även om tidens tand och människan har slitit på labyrinten kan timmar fortfarande spenderas med att studera tegelstenarna.

I djupet nedanför labyrintens fäste på kulle porlar Torvallabäcken. I dess vatten blickar Drakens Ögon upp, och kan tjänstgöra som steg över bäcken för den våghalsige som vill se hur det ser ut på andra sidan bäcken.