Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inställda tåg efter urspårat timmertåg

Ett tåg med 1440 ton timmer har spårat ur i centrala Krokom.
Det har ställt till problem både på tåglinjerna och på vägarna runt olycksplatserna.

Timmertåget var 32 vagnar långt och varje lastad vagn väger 45 ton.

Vid halvtvåtiden kopplades loket och de främre vagnarna, som inte var urspårade, loss. Och kördes bort för egen maskin.

Urspårningen skedde på stickspåret in till industriområdet på Hissmofors och när loket lämnade platsen är spåret mellan Östersund och Duved fri för trafik. Efter kontroll av spåren har tågtrafiken släppts på under eftermiddagen.

Den urspårade timmertransporten blockerar nu den östra infarten från Hissmofors till Krokom. Biltrafiken leds om ut på E14. Även tågtrafiken påverkas av olyckan.

Fem avgångar med Botniatåg och SJ-tåg påverkas av olyckan. Ersättningsbussar har satts in för Botniatågen.

– Fram till klockan 16 påverkas fem avgångar med Botniatåg och SJ-tåg, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

– Just nu har vi tre inställda avgångar men det kommer att bli fler under dagen, säger Peter Wattivil, presskommunikatör vid Botniatåg.

Även SJ:s resenärer på två tåg berörs.

– Det är på sträckan Stockholm - Åre som vi har problem, säger Dag Rosander vid SJ:s presstjänst.

Orsaken till urspårningen är inte känd, men ett tiotal vagnar har glidit av spåret och står lutande och djupt nersjunkna i banvallen.

– Vi vet inte vad som har orsakat olyckan. Det är det vi ska börja utreda nu, säger Mattias Alshorn, olycksplatsansvarig vid Trafikverket.

Personal från tågägaren Inlandsbanan är på plats och nu kommer timret lyftas från tåget och en kranbil kommer att användas för att lyfta bort de urspårade vagnarna.

– Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta, säger Mattias Alshorn.