Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inställt och fiasko i Barcelona – Sandell tar ny sats

Först succedebut. Sedan väderkaos och inställd tävling i Barcelona.

– Det var en riktig flopp, säger Patrik Sandell.

Annons

Östersundarens säsongsstart i rallycross har pendlat mellan ytterligheterna.

Tredjeplatsen i Brasilien och X-games följdes av ett präktigt antiklimax i Barcelona.

Den andra deltävlingen i GRC (Global Ralycross Championship) ställdes in. Ett kraftigt oväder med ihållande regn gjorde att OS-stadion i Barcelona dränktes av vatten.

– De hade byggt banan av plywoodskivor och lagt grus ovanpå. När regnet kom fanns det ingen plats för det att ta vägen. Hela stadion flöt bara omkring, berättar Patrik, som inte ens hann komma till start.

Cirka 40 000 åskådare tvingades vända hem och tävlingsledningen fick något att fundera på.

– Sånt här får inte hända en gång till. Nu tror jag att arrangörerna tänker om. I framtiden måste de bygga banorna i annat material, med mer asfalt.

Nästa tävling, i München 29–30 juni, är tänkt att köras på 65 procent grus, men redan då tror Patrik att vi får se förändringar.

– Skulle inte förvåna mig om man vänder på det. Använder 65 procent asfalt och 35 procent grus.

• Det innebär att du fortfarande är trea i sammandraget?

– Ja, det var fantastiskt att börja serien med att ta medalj i X-games. Det gav stort genomslag i USA. Nu vet plötsligt jättemånga vem jag är.

• Du har kanske valt rätt sport?

– Absolut! Inom en snar framtid tror jag att fler rallyförare kommer att snegla hitåt. Sporten växer hur mycket som helst. I USA är den klockren. Det är en arenasport, med mycket action, vilket attraherar ungdomar.

Sandell tror att formatet med snabba rallycrosstävlingar, ofta på en arena, är modellen för att locka publik.

– Problemet med rally är att den har en kultur där de vill att publiken ska komma till dem i skogen. Men det är inte så många som orkar vara ute och titta på tävlingar så länge.

Den uppskjutna tävlingen i Barcelona kommer troligen att köras i samband med någon av de övriga sju deltävlingarna. Kanske redan i München.

Fotnot: Global Rallycross Championship består av nio tävlingar, varav två körs i Europa, en i Brasilien, och de övriga sex i USA. Fyra av dessa körs tillsammans med X Games och minst en tillsammans med NASCAR.