Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Instegsjobb gav Zahra framtidshopp

Klättermusen hade svårt att hitta en sömmerska men det förändrades när de fick de kontakt med Zarha Hassani från Afghanistan.
– Sådan kompetens finns ju inte i Sverige, säger Emma Furuvik.

Klättermusens klädtillverkning är förlagd till olika asiatiska länder. Men företaget en syavdelning i Åre för att kunna erbjuda sina kunder att sy om eller reparera trasiga plagg. Klättermusens signum är ju miljövänliga och plagg som ska hålla länge. Så i stället för att slänga en trasig jacka kan man få hjälp med att fixa till den.

– Våra kunder är aktiva människor som är ute mycket i naturen, det händer att man river upp ett hål eller att man vill laga sina älsklingsbyxor som man haft i tio år, säger Sara Hult som är produktionschef.

Sedan drygt ett halvår tillbaka är det Zahra Hassani, som är 27 år, som syr och lagar kläderna. Hon har sedan ett så kallat instegsjobb. Det innebär att arbetsförmedlingen betalar 80 procent av lönen. Den subventionerade anställningsformen ska hjälpa arbetsgivare att våga anställa nyanlända flyktingar som behöver stöd och tid att lära sig ett yrke.

För Zarahs del handlar det mest om att hon behöver öva språket och få bättre datakunskaper. För sy, det kan hon. Hon arbetade som sömmerska i Iran innan hon kom till Sverige. Men jag är född i Afganistan, säger hon.

Hennes handledare Emma Furuvik, är oerhört imponerad av Zarhas sykunskaper. Hon är snabb och säker. Att hitta en sömmerska i dag är svårt, den kompetensen finns inte längre i Sverige.

Zahra Hassani berättar att hon kom till Järpen för två år sedan. Familjen kände inte en enda människa och i ett halvår spenderade man mesta tiden hemma.

– Vi satt och tittade ut på gatan, säger hon med ett skratt.

Men sedan hon fått jobb ser framtiden ljus ut. Klättermusens plan är att anställa Zahra i februari. Och Zahra Hassani vill inget hellre. För hon bor gärna kvar i Järpen och har ingen önskan att flytta till någon stad så länge hon kan få jobb här i Åre kommun.

– Det är tryggt och fint där. Det är nog större problem i större städer.

Produktionschefen Sara Hult berättar att de aldrig tvekade att ta in en nyanländ flykting i företaget. Instegsperioden är perfekt för att Zarha behöver stöd och hjälp för att komma in i sitt arbete. Men innan man tog in henne i företaget funderade Sara Hult om det fanns chans att kunna erbjuda henne en tjänst efter introduktionsperioden. Hon tycker att det kändes viktigt att kunna göra det. Det kanske är det som stoppar fler arbetsgivare att ta in flyktingar i företagen. I Åre finns det ju mest små företag som kanske inte kan skapa nya tjänster.

– Jag tror att man känner en rädsla för att man inte kan ge ett jobb sedan. Då har man ju förbrukat hennes chanser.

Men Karin Ramström, som är etableringskoordinator, tycker inte att man ska tänka så. Hon tycker att alla arbetsgivare som tar emot flyktingar gör det bra.

– Jag menar att ett jobb är ett jobb och det är alltid en chans.