Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara gubbar som dammrallare

Drygt ett 30-tal personer arbetar vid dammprojektet vid Lossen. Den absoluta majoriteten är män men det finns undantag. Linda Höglund och Frida Persson finns bland gubbgänget.

Det råder full aktivitet vid bygget. Grävmaskiner, lastbilar och dumprar har fullt upp att flytta massor när det nya utskovet vid dammen byggs. Runt en miljon kubikmeter material ska hanteras. I en av dumprarna sitter Linda Höglund från Åre. Enda kvinnliga maskinföraren på bygget. När hon bromsar in sin 30-tons dumper lyser hon som en sol efter det att dammet har lagt sig.

– Det här passar mig perfekt, visserligen kör jag den lila maskinen i dag men å andra sidan är det en bekväm rackare att sitta i, säger Linda.

Hon är 35 år och jobbade några år inom hotell och restaurang hemma i Åre innan han sadlade om. Körde lastbil, bland annat i Norge, innan hon plötsligt blev dammrallare.

– Passar ypperligt. Nu blir det mer tid hemma. Jag jobbar i sju dagar och sedan blir ledig lika många dagar.

Du lär väl få några gliringar från gubbarna?

– Nja, de törs nog inte för det får de äta upp i så fall, säger Linda.

Hon trivs med både arbetskompisarna och jobbet. Dessutom myser hon av utsikten på arbetsplatsen vid Lossen. Och att det är 25 mil hem till Åre ser hon som ett stenkast.

Trivs gör även Frida Persson, 26 år, från Ljusdal. Hon jobbar på labbet och kollar att allt material håller rätt kvalité.

– Jo, det är skillnad på grus och grus, säger Frida med ett skratt.

Även hon är maskinförare, uppväxt med en far som har entreprenörfirma hemma i Ljusdal.

– Jag brukar köra lastmaskin i vanliga fall, men nu fick jag det här jobbet. Det är kul att göra något nytt.