Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte begåvat att höja skatten

Bräcke kommun har för avsikt att höja kommunalskatten. Den bekvämaste och minst begåvade och mest förödande åtgärd för att komma till rätta med behov av pengar.

Som kommunmedborgare frågar man sig om trappan städats på rätt sätt. Har alla möjligheter prövats? Det hjälper föga att införa inköpsstopp på radergummin, pennor, anteckningsblock och kaffe på någon enstaka skola. Åtgärderna fungerar mera som effektiva stimulansdödare.

Ansvaret för den uppkomna situationen ligger på byråkratin, chef och ledningsgrupp. För mig syns kommunen mycket oorganiserad. Behövs verkligen en kommunchef? Där finns några 100 000 att spara på centraladministrationen!

En möjlighet att minska den administrativa kostnaden är att kraftigt minska utgifterna – slopande av tjänster, sammanläggning av avdelningar öka samarbete mellan olika enheter. Med andra ord, färre får göra mer.

Vad är alternativet inom näringslivet? Det finns bara ett alternativ – att minska utgifterna så långt det bara går.

Eftersom personer som arbetar och avlönas av kommunen valt att bo i annan kommun är det rimligt att tro att andra gör likadant, och då har ju Bräcke kommun inget ansvar för dem. När färre bor här kan den minskade centraladministrationen vara tillräcklig.

När man tar till en så drastisk åtgärd som att öka skattetrycket i en så liten kommun, kan en likvidation vara nära förestående.

Kanske det ligger något i det drastiska uttrycket ”politiker ska inte leka affär och helst inte hålla på med politik heller”.

Lennart Wikström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel