Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte enkelt att hantera pengar i glesbygd

Öppet brev till Swedbank men även till Ica Banken: Att få bo i en liten by i Härjedalen är höjden av lycka. Närmare paradiset är det nog svårt att komma på den här sidan om livet.

Vår by sjuder av verksamhet. Många små företag med företagsamma ungdomar har etablerats den senaste tiden. Föreningslivet är livaktigt och samtidigt livsviktigt för bygdens överlevnad.

Men trots att vi är lyckliga har vi det inte alltid så lätt.

För ett antal år sedan fanns Swedbank, dåvarande Föreningssparbanken, i byn. Den ekonomiska situationen för banken gjorde att ett av kontoren i Vemdalen eller Hede skulle stängas.

Man valde att avsluta verksamheten i Vemdalen då Handelsbanken fanns i Hede, och nu skulle man slåss mot dem med näbbar och klor. Detta trots att Vemdalen var en mycket större ekonomisk "motor" i bygden.

Vi trogna fann oss i flytten och åkte till kontoret i Hede och uträttade våra bankärenden.

Efter ytterligare några år tog bankens pengar slut även i Hede och kunderna flyttades till Svegskontoret.

Vi trogna fann oss även nu i flytten och åkte till kontoret i Sveg och uträttade våra bankärenden.

Så gick det ytterligare några år. Då kom beskedet att "vår" bank skulle sluta med hantering av kontanter.

Vi trogna fann oss så småningom också i det och öppnade konton på Ica där vi kunde sätta in våra kontanta medel, för att sedan, med datorns hjälp, föra över dem till "vår" bank.

I dag meddelar Ica Banken att maximal insättning per dag blir 2 000 kronor och som mest 8 000 kronor per månad. Tidigare fick man sätta in 10 000 kronor per dag utan månadsbegränsning.

Min förening bedriver bland annat bioverksamhet. Vi har investerat i en digital biografanläggning för att fortsätta att berika kulturutbudet i bygden. Våra intäkter består till stor del av kontanta medel i form av entréer, fika- och godisförsäljning med mera.

Vi har stora ambitioner med vårt kulturhus både renoverings- och verksamhetsmässigt. Men det kommer att bli svårt för oss att betala våra räkningar, när vi inte kan få in pengarna till vårt konto längre.

Swedbanks huvuduppgift numera är ju rådgivning. Vad ger ni oss för råd? Byta bank?

En fundering till: Ica marknadsför sig med att man kan ta ut pengar i butikerna. Under turistperioden vägras man ofta denna service då kontanterna inte räcker till. Turistperioden sammanfaller med vår biosäsong, varför vårt lilla bidrag borde vara välkommet.

Att leva i glesbygden är härligt men ofta inte enkelt.

Göran Mann, Vemdalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel