Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte givet att Putin är det sämsta valet

Rasism i ordets egentliga mening har inga djupa rötter i Ryssland. Snarare tvärtom:

Både Tsarryssland och Sovjetunionen var imperier med ryska som givet huvudspråk men i takt med landets expansion tillkom hela tiden nya folkgrupper. Det är inte lätt att hitta en rysk medborgare med helryskt släktträd. Och att skämmas för att ha "främmande blod" i ådrorna har för de allra flesta ryssar varit en främmande tanke.

Men i måndags demonstrerade ryssar i över 100 städer under slagordet "Ryssland åt ryssarna" mot den stora invandringen från de forna Sovjetrepublikerna i Kaukasus och Centralasien. I Moskva deltog mellan 10 000 och 20 000 demonstranter - ingen jättemanifestation med tanke på bara själva stadens 12 miljoner invånare. Men tillräckligt många för att väcka skräck hos de drygt 12 miljoner invandrare som i dag bor i Ryssland.

Demonstrationerna hade dock det goda med sig att svenska medier inte längre kunde blunda för den mörka sidan hos president Vladimir Putins främste antagonist, Alexej Navalnyj.

Den 37-årige Navalnyj som myntat uttrycket "Tjuvarnas och bedragarnas parti" om Putins parti Enade Ryssland och som i somras fick martyrgloria när han ställdes inför rätta, har länge spelat på rasistiska strängar. För tio år sedan kallade han kaukasier för kackerlackor. Den grövsta retoriken har tonats ned när Alexej Navalnyjs politiska ambitioner växt.

Men även om han av imageskäl i år stannade hemma från "Ryska marschen" så hyllade Navalnyj demonstranterna på sin blogg.

Fenomenet främlingsfientliga ryska oppositionella är inte nytt. I sin iver att stöda Nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyns outtröttliga kamp mot Sovjetdiktaturen blundade Väst för de auktoritära dragen hos författaren. Hans syn på de baltiska staterna var signifikativ för det ryska imperiets sämsta sidor:

Estland och Litauen kunde av historiska skäl släppas ur imperiet - men aldrig Lettland, som för Solzjenitsyn var en historielös konstruktion och Rysslands givna utpost mot väster.

Med alla sina tillkortakommanden har Vladimir Putin åtminstone aktat sig för att spela det främlingsfientliga kortet. Hans vision tycks snarast vara att knyta an tråden från Tsarryssland och då ges inget utrymme för nazislödder på gatorna.

Valet mellan Putin och Navalnyj borde för svensk del inte vara så självklart som det alltför länge framställts. Särskilt inte som risken för att Putins imperievision i förlängningen skulle kunna leda till krig i Östersjöområdet med Rysslandskännaren Jan Blomgrens ord är lika lite sannolik som en tsunami i Östersjön.

Sven-Olov Lööv