Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte längre en landsbygdsbank

Finns det någon eller något som kan stoppa centraliseringsvågen, så brådskar det. Nu tar Swedbank bort flera av lokalkontoren.

Ur bankligt perspektiv är det lättare att förklara det som händer. Bankvanorna har förändrats. Mycket av det som tidigare gjordes av en banktjänsteman kan kunden numer på egen hand göra via nätet.

Bedömningen görs vidare att det helt enkelt är för dyrt att hålla säkerhetsmåttet på de mindre kontoren.

Kompetensen ska på det här sättet ska kunna höjas på de större kontoren.

Det är nytänkandet och inte historien som talar.

i jordbrukskassorna, en gång skapade av lokala krafter för att lösa kapitalbehovet på landsbygden. Då bestod den allra viktigaste kompetensen av god lokalkännedom och förtroendet byggde på att låntagare och långivare kände varandra.

Numer och allra helst sedan Föreningsbanken fusionerades med Sparbanken 1997 till Föreningssparbanken är det annat ljud i skällan.

Självklart är inte Swedbank ensam om att centralisera och plocka ner den service som finns och ta beslutet länge bort från kunden. Det sker överallt.

har funderingarna funnits även om tanken naturligtvis är absurd. Varför skulle en analytiker i Stockholm bättre kunna bedöma en företagares potential än en handläggare som bor i bygden? Principer som borde gälla också för bankerna, kan man tycka.

Statoil står för ett annat exempel. Mindre mackar läggs ner för att kraften ska kunna läggas på de större.

Matbutikerna samma sak. Att tillhöra Ica är ofta den enda vägen för många småhandlare, även om det på grund av koncernens centrala och inte sällan fyrkantiga krav innebär ett tungsprunget maraton utan ekonomisk uppsida.

Slakterierna inom Scan har buntats ihop. Så stort och rationellt har det blivit att ingen längre kontrollerar om grisarna är döda innan de skållas.

Mejerierna. Skolorna. Detaljhandeln. Vad finns det i dag som skiljer stadskärnan i Östersund från någon annan småstad. Tröjan från H&M och borrmaskinen från Claes Ohlsson går att köpa här som överallt annars. Och visst skulle vi klaga om det vore annorlunda.

Men risken finns förstås att storskalighetsivern är det som driver periferin mot stupet.

Det finansiella bevattningssytemet är oerhört viktigt för att näringarna ska spira, på landsbygden som överallt annars. Därför är det särskilt beklagligt när bankerna kapitulerar.

Förmodligen kommer föreningsrörelsen och kooperationen att få renässans, för att ge folk vad de behöver på plats. Frågan är bara när och om samma skaparkraft finns nu som det gjorde då, när de stora jättarna fortfarande var små.