Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte lätt komma till rätta med landstingets ekonomi

Jag vill gratulera landstingsstyrelsen som lyckats med att få en mycket kunnig, skicklig och omtyckt hjärtspecialist att byta yrke till landstingsdirektör.

Det blir ingen lätt uppgift att komma till rätta med den svåra utmaningen att få balans i länssjukvårdens ekonomi.

Jag vill också gratulera dig, Björn Eriksson, till ditt nya yrkesval, det kommer som du säger krävas hårt jobb. Det finns många stenar att vända på för att komma till rätta med ekonomin.

Som ordförande för Hjärt- och lungsjukas länsförening vill jag beklaga att vi som drabbats eller kommer att drabbas av något slag av hjärtfel har mist en så omtyckt och skicklig hjärtläkare.

Ett litet tips till landstingsdirektören om bemanningen av läkartjänster: I ett av vårens "Fråga doktorn" på tv sa läkaren i programmet att cirka 40 procent av en läkares arbetstid gick till administrativa uppdrag. Det betyder att om man lägger den arbetsbelastningen på, som förr i tiden, läkarsekreterarna, skulle man frigöra cirka 40 läkare av 100 till att utföra det arbete de är utbildade för.

En annan åtgärd är att se till så att lönesystemet blir sådant att stafett läkarna har mindre lön än fast anställda läkare. Detta är två av många åtgärder som skulle ha utförts innan stafettläkarstoppet genomfördes.

Stafettläkarsystemet är för övrigt en ekonomisk undergångsgrop som politikerna har grävt under många år ute i landstingen.

Det säger ju sig självt att tillhör man en yrkesgrupp där det medges ett högt övertidsuttag och övertiden kompenseras med långa ledigheter, och man dessutom under ledigheten blir erbjuden en stafettjänst som är bättre betald än den fasta tjänsten, vore man ju näst intill dum om man inte tog till vara på den möjligheten.

Så bort med stafettläkarsystemet i alla landsting, men gör inte på samma sätt som här. Se först till att påverka berörda politiker och myndigheter så att det arbetas hårt för att det utbildas fler läkare.

De läkare som kommer hit som till exempel flyktingar ska så snabbt det går prövas så att deras läkarlegitimationer har den nivå för vad som krävs i Sverige, och om så behövs få sin utbildning kompletterad.

Karl-Erik Hermansson, ordförande Hjärt- och lungsjukas länsförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel