Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte lönsamt att lägga ned folktandvården

I rapport efter rapport skrivs det om att det är människan som är orsaken till klimatförändringarna.

Våra utsläpp av växthusgaser kommer, oavsett hur mycket vi sparar kortsiktigt på sjukvård, tandvård, omsorg eller någon annan del av det sociala skyddsnätet, att slå undan fötterna på oss och då drabbas ekonomin, livsvillkor – ja hela vår existens, hela skapelsen är hotad om vi inte agerar nu, alla måste göra något!

Att då sitta och räkna på att eventuella besparingar i budgeten för folktandvården känns fjuttigt, om hela nedrustningsförslaget av folktandvården beräknas spara 4,6 miljoner vilket i sig är en stor summa för landstinget och även för oss som betalar skatt.

Men i dessa 4,6 miljoner, har man då tagit med den ökade miljöpåverkan det kommer att medföra då folk tvingas att resa 14–15 mil extra för att få tandvård, för inkomstbortfall med mera?

Är det rimligt att ett tandläkarbesök ska behöva ta en halv arbetsdag i anspråk?

Demografin i stora delar av glesbygden är redan som den är i dag oroande. Med en ökad medelålder ökar också antalet vårdtagare, nedrustningen av den sociala välfärden är för många och kanske i synnerhet för yngre och medelålders ännu en orsak till att inte bo på eller flytta till glesbygden.

Genom att nedrusta välfärdssamhället och centralisera olika funktioner till några få orter minskar också möjligheten att rekrytera högutbildat folk till andra funktioner i samhället, vilket gör det allt svårare att bedriva verksamhet på de mindre orterna.

Vi är helt övertygade om att en nedläggning av folktandvården i Hede eller för den delen i många andra mindre orter också är ett hot mot folkhälsan, och vi tvivlar starkt på att det ur ett längre samhällsekonomiskt perspektiv är lönsamt att lägga ned folktandvården eller andra funktioner i välfärdssamhället.

Kjell Thuvall

kyrkoherde Svenska kyrkan, Hedebygdens församling

Eva Eriksson

kyrkorådets ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel