Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inte möjligt alla får fiber"

– Vi är mera glesbefolkade än Bräcke. Vi inser att det inte är möjligt att bygga ut fiber till alla, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsunds kommun.

Hur menar du då?

– Vi säger att 90 procent av invånarna ska ha fiber med 100Mbit före 2020 men resterande 10 procent bör ha en mobil lösning. Det är inte samhällsekonomiskt lönsamt att bygga fiber till alla.

Operatörerna brukar säga att de inte har ansvar att resa master där det inte lönar sig. Tycker du att staten borde kräva ett annat svar?

– Ja, av de pengar som staten får in på att sälja frekvenser borde en större del skickas tillbaka i systemet så att operatörerna bygger ut där de inte har tänkt sig. Nästa gång man öppnar för auktion av nya frekvenser bör det göras.

Men fiberutbyggnaden kräver också bidrag från staten?

– Ja, och det måste börja med en vilja i byn. Vilka stödmedel som finns och hur de används är inte enkelt ens för en kommun att hålla reda på. Om 90 procent av hushållen ska ha bredband med 100 Mbit senast 2020 krävs det ordentliga offentliga stödmedel. I fjol fanns det ungefär en halv miljard kronor i medel att söka i hela Sverige. Det är vad Jämtlands län skulle behöva självt.