Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte mycket är stabilt i Ragunda

Nu är det mindre än en månad kvar till val, och invånarna i Ragunda kommun ska fatta ett hisnande svårt beslut. Själv har jag precis flyttat tillbaka efter flera års arbete på andra orter.

Jag vill skriva att min hemkommun är ett ställe fullt av bländande solsken, förträfflig infrastruktur samt en gynnsam ekonomi. Men när det gamla förstoringsglaset dammas av trycks jag ned lite av verkligheten.

En mer passande beskrivning, sorgligt nog, är att Ragunda kommun är en plats där det för det mesta är lite grådaskigt, har en opålitlig infrastruktur och en skröplig ekonomi.

Hur gör man då? Jag vill vara tvungen att ta på mig mina solglasögon när jag åker över kommungränsen in till Ragunda. Vilka ska jag då rösta på?

Jag kollar på de olika partiers valslogans och möts av fraser som skriker ”Vi ska satsa på turism!” eller ”Småföretagare ska ha det bra här, där ska vi lägga pengarna!”.

Spelar ingen roll vilket parti jag går till utan att jag får höra detta. Höger, vänster spelar ingen roll, men jag hittar inga lösningar på hur detta skulle gå till; bara svaga antydningar på vad det skulle kunna ge om allt går precis som de vill.

Jag frågade en god vän en gång hur hans plan skulle vara för att ta sig ur ett ekonomiskt trångmål.

”Jag skulle käka extrema mängder nudlar”, sa han. "Åtminstone tills min situation är stabil igen."

Jag tror Ragunda kommun skulle må bra av att käka extrema mängder nudlar. För i nuläget är det inte mycket som är stabilt. Sen jag flyttade tillbaka hit för två månader sedan har det blivit strömavbrott och driftstörningar i bredbandet fler gånger än jag kan räkna.

I kommunens strategi- och effektiviseringsdokument för 2011–2015 står det att det ska tillkomma 100 nya jobb, 100 nya personer samt att 100 000 personer ska komma hit och titta på Döda Fallet.

Turism i all ära, men att jag bara nämner Döda Fallet är för att det är det enda riktigt sevärda. Vi har en hjärtskärande vacker natur, men det är inte tillräckligt för att satsa omfattande belopp bara för att folk ska komma och titta.

Det står också 100 nya jobb och 100 nya personer. Vad ska vi säga till dem?

”Kom hit och starta ditt företag här, men strömmen och internetuppkopplingen dör ibland när det blåser, åskar eller snöar. Hammarstrand, Stugun och Bispgården är skapligt stabila”

Låter det lockande? Jag vill kunna gå in i ett hus utan att vara rädd för att taket ska rasa in.

Ragunda kommun, gå in på Ica, Coop eller någon annan affär och köp ett paket nudlar – den medföljande kryddpåsen kan göra underverk.

Det är en allt för sorglig syn att se någon försöka karva ut en oxfilé ur ett kadaver.

Niklas Borglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel