Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte rimligt använda rot och rut utomlands

Visste du att rot- och rut-avdragen kan användas utomlands? Så här gäller reglerna:

Den som betalar skatt i Sverige får göra avdrag, oavsett om arbetet och faktureringen sker utomlands. För dig som privatperson är alltså förutsättningarna samma var än arbetet utförs, oavsett om det är i Östersund eller spanska solkusten.

Företaget som utför arbetet och fakturerar behöver inte vara svenskt, men om det är baserat i ett annat land måste det ha ett skuldfrihetsintyg från sitt lokala skattekontor som visar att de inte har skulder för obetalda skatter i sitt hemland. Detta är en förutsättning för att de ska kunna få ut pengar från Skatteverket i Sverige.

Tycker du att det är rimligt att vi med skattepengar ska subventionera svenskars boende utomlands, samtidigt som vi hela tiden ser att många i vårt land har en synnerligen tuff tillvaro?

Jag kan inte se att svenska staten har något som helst behov av att subventionera renoveringar och hushållstjänster för en i övrigt gynnad grupp i samhället, nämligen de som haft råd att köpa fastigheter eller lägenheter utomlands.

Har man råd med det så har man säkert också råd med underhållet av dessa.

Jag ser hellre att våra skatter används där de behövs som bäst och gör mest nytta. Att våra skatter används i vårt eget land och i första hand för att förstärka en i dag krackelerande välfärd.

Min förhoppning är att en framtida socialdemokratisk regering gör en översyn av rot och rut och vidtar åtgärder mot dessa lyxsubventioner.

Kjell Svantesson (S)

kandidat kommunfullmäktige i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel