Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte så enkelt för vindkraften

Kommuner måste även fortsättningsvis ”ge tillstånd” och inte bara ”höras” inför vindkraftsindustrins etableringar. Det här framgår av en ny riksdagsproposition. Skrivningen kan tolkas som åtminstone en halv seger för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

När regeringen la fram sin energi- och klimatproposition betonades vikten av en snabbare vindkraftsutbyggnad. Byråkratin ansågs alltför omfattande för vindkraftsindustrin att komma till skott. Överklagande på överklagande hade delvis lagt sordin på industrins investeringslusta. Nu ville regeringen annat. Krånglet skulle bort.

ett förslag, men SKL obstruerade. Det blev som brukligt en kompromiss. Vindkraftsindustrin lär knappast jubla. Kommunerna får fortsatt stort inflytande över hanteringen.

När miljödepartementets ursprungsversion las fram skulle kommuner bara ”höras” om etablering. Efter kompromissandet heter det även fortsättningsvis att kommuner ska ”ge tillstånd” inför slutgiltig prövning i Miljödomstol.

Folkvalda församlingar ute i kommunerna ges fortsatt rätt till stor makt över både planering och etablering. Statssekreterare Elisabet Falemo, Miljödepartementet, talar i tidningen Dagens Samhälle visserligen om en, ”elegant lösning”, men den talar nog mer till kommunernas fördel än till vindkraftsindustrins.

Frågan är om den ”eleganta lösningen” ger någon förenkling. Inte minst Maud Olofsson har allt sedan hon tillträdde som näringsminister ständigt talat sig varm för minskat regelkrångel. Oavsett bransch är näringslivet och företagande omgärdat av för mycket pappershantering.

lär snabbt ge besked om hanteringen kan påskyndas. Eller om det fortsätter gå trögt, vilket i så fall kan försena målet om minst 30 TWh utbyggd vindkraft år 2020. I dag ger vindkraften 1,4 TWh.

få ta lite tid. När det handlar om relativt stora ingrepp i vår natur är det bättre att frågorna hanteras också utifrån ett socialt mänskligt perspektiv och inte bara strikt företagsekonomiskt. I så måtto kan den minst halva vunna segern för SKL ses som en seger även för oss vanliga medborgare.