Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Inte vettigt och inte rättvist

Nya Närvården gick med 1,4 miljoner kronor i vinst det senaste året. Sedan starten 2010 har företaget gjort en vinst på 2,2 miljoner kronor.

Efter första året gick Nya Närvården AB med 196 000 kronor i vinst. Andra verksamhetsåret ökade vinsten till 589 000 kronor för att år tre ha nått en nivå på drygt 1,4 miljoner kronor.

Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen, anser att det är tämligen uppenbart att den senaste vinstökningen är ett resultat av att Nya Närvården fått mer pengar för patienterna i Hammerdal än vad Utrikeshälsan hade möjlighet att få. På årsbasis rör det sig om 1,6 miljoner kronor.

– Nya Närvården har gjort en vinst som tagits från de andra glesbygdscentralerna. Det är inte vettigt och inte rättvist. Det här visar att det är rätt att vi ändrar glesbygdsfaktorn, säger Ann-Marie Johansson.

Hon poängterar att Nya Närvården inte har gjort något fel och inte brutit mot några regler. Hon anser att det är ett systemfel, som måste rättas till.

– Jag tycker inte att det känns bra att skattepengar för vård i glesbygd har gått till vinst i ett företag.

Hans Boberg, läkare, vd och en av två delägare i Nya Närvården, medger att nuvarande listningsregler har inneburit ökade intäkter för företaget. Men han framhåller en annan förklaring till den kraftigt ökade vinsten från 30 juni 2012 till 30 juni 2013.

– Det blev så eftersom jag och min kompanjon sänkte våra löner. Företaget var utan pengar i kassan och vi gjorde så här för att kunna satsa i Hammerdal, säger han.

Enligt Hans Boberg är de 1,6 miljonerna en förutsättning för att Nya Närvården skulle kunna etablera en filial i Hammerdal.

– Det här är pengar som till största delen gått till en bra vård i Hammerdal.

De sänkta lönerna gick så småningom att ta ut i form av aktieutdelning på 850 000 kronor eftersom fler listade patienter innebar högre intäkter. Samtidigt betonar Hans Boberg att han har sänkt sin inkomst sedan han var landstingsanställd distriktsläkare.

– Jag tjänade mer pengar på landstingstiden än vad jag gör nu med läkarlön och aktieutdelning och trots att jag jobbar 30-40 procent mer och har ansvar för ett 20-tal anställda.

Nya Närvården har en omsättning på cirka 30 miljoner kronor och skulle i själva verket behöva göra en större vinst än i dag, enligt Hans Boberg.

– Det är för små marginaler. Det räcker med att en läkare blir långtidssjukskriven så hotas vår soliditet.