Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrationsministern om SD-skandalen

Den senaste SD-skandalen, som bland annat berör Marie Stensby från Föllinge, överraskar inte integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Han menar att partiet bygger på främlingsfientlighet.

– Att önska livet ur barn är väldigt grovt, säger han.

Erik Ullenhag besökte Östersund i dag. Han var på Wargentinsskolan och på Östersunds gymnasieskola för att prata med elever om integration och främlingsfientlighet.

Det är dagen efter Expressens stora avslöjande om att Marie Stensby, och flera andra sverigedemokrater, har skrivit anonymt på främlingsfientliga sajter som exempelvis Avpixlat. I anslutning till en artikel på Avpixlat, som handlar om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkar, har Marie Stensby skrivit "Hoppas de svälter sig till döds!". Hon kallar också muslimska invandrare för "patrask" och "gräshoppssvärmar".

Erik Ullenhag är inte överraskad över att dessa åsikter finns inom Sverigedemokraterna.

– Det är främlingsfientligheten som håller SD samman, säger han och fortsätter:

– Att önska liver ur barn är oerhört grovt.

Erik Ullenhag betonar att de fientliga åsikterna som har kommit fram inte har ett starkt stöd i Sverige. Men att det ändå är viktigt att hela tiden ta debatten och prata om värderingar och människosyn för att främlingsfientligheten inte ska få spridning i landet, som den exempelvis har i vissa andra länder i Europa.

– Jag är rätt bekymrad över främlingsfientligheten som finns i exempelvis Ungern och Grekland, säger han.

Sverigedemokraterna är enligt opinionsmätningar Sveriges tredje största parti. En fråga som dök upp handlade om Sverigedemokraternas retorik och hur den används.

– SD skyller allting på invandrare. Jag står inte för de värderingarna och det gör inte mina väljare heller. Det är viktigt att inte låta främlingsfientliga krafter styra den politiska agendan, säger Erik Ullenhag.

Erik Ullenhag säger att det är bra att Sverige tar emot flyktingar som är i behov av hjälp. Han vill samtidigt slå hål på myten om att invandrare bara vill leva på bidrag.

– Jag träffar ofta flyktingar och det enda som de vill är att få jobb, göra rätt för sig och ge sina barn en bra framtid, säger han och fortsätter:

– I Sverige är var tredje läkare och var fjärde tandläkare född i ett annat land. Det är rätt häftigt egentligen, säger han.

Jennifer Grahn Hellberg, Karoline Hallqvist och Jenni Eriksson går på Östersunds gymnasieskola. De tyckte att det var intressant att lyssna på Erik Ullenhag, och de håller med honom om att det är viktigt att ta emot personer som flyr från krig.

– Det här är väldigt viktiga frågor så det var bra att han kom hit. Det är viktigt att vi visar medmänsklighet och tar hand om varandra, säger Jenni Eriksson.