Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensiv försvarsdebatt med flera olika ansikten

Två dagar in på Folk och Försvar i Sälen går det att konstatera: Sveriges försvar engagerar. Men mer pengar får det nog inte. För även om det finns ett försvarsutskott, en försvarsberedning, en riksdag och en regering, känns det som firma Reinfeldt och Borg bestämmer. Så har det varit sedan sommaren 2007.

Det var då finansminister Anders Borg fann det stora svarta hålet i Försvarsmaktens ekonomi. 4 miljarder fattades och Borgs bannbullor kostade försvarsminister Mikael Odenberg honom jobbet.

Efter det känns firma Reinfeldt och Borg ha en viss aversion mot Försvarsmaktens budgetdisciplin. Ändå har regeringen nyligen beslutat satsa 90 miljarder på ett nytt Super JAS plan.

Den prioriteringen känns tveksam, för investeringen är monumental och motsvarar två hela årsbudgetar för nuvarande försvarsanslag. Det kan ytterligare beskära resten av försvaret som redan känner sig ekonomiskt vingklippta.

Som ÖP:s ledarsida berättade redan i lördags, la ÖB Sverker Göransson ordentlig fyr på försvarsbrasan: "Vi klarar oss bara en vecka om vi invaderas", var budskapet.

Andra, exempelvis statsminister Fredrik Reinfeldt (M), sa i söndags att den typen av resonemang knappast är relevant: "Det finns inget invasionshot", konstaterade han.

Det fick i sin tur förre försvarsministern och moderaten Anders Björck att börja bullra. Han hävdar att statsministern inget begriper och dömer ut Moderaternas försvarspolitik. Björcks taktik att försöka skrämma fram nya försvarsmiljarder, känns utsiktslös men ger debatten flera ansikten.

Hur är det då med försvarsberedskapen? Tja, vi har ingen värnplikt och 50 000 frivilligt rekryterade personer inom den nya organisationen kan stå färdigrustade tidigast 2019, om ens då. För det är ingen rusning till uniformsförråden.

Firma Reinfeldt och Borg tycker nog ändå att de drygt 40 miljarderna till Försvarsmakten räcker mer än väl.

Då inställer sig nästa spörsmål om Sverige kan fortsätta åka snålskjuts på NATO och påräkna hjälp ifall ryssen trots allt kommer. I går var NATO-chefen Anders Fogh Rasmussen gäst i Sälen.

Så långt gick det förstå den tidigare danske statsministern att han ser Sverige som en utmärkt partner i NATO-familjen, men partnerskap är en sak – fullvärdigt medlemskap något helt annat. Underförstått: Sverige kan aldrig garanteras NATO-beskydd om vi inte är medlem fullt ut.

Uppgiften att analysera den svenska försvarsmakten framåt ligger hos försvarsberedningen. Tyvärr är beredningens ordförande Cecilia Widegren (M), inte närvarande när övriga försvarsexperter konfererar i Sälen. Hon semestrar utomlands. Den prioriteringen kan hon få äta upp. Signalen känns snudda vid tjänstefel.

Eller så spelar det ingen roll om hon varit i Sälen, eller vad försvarsberedningen alls kommer fram till.

I slutänden är det som vanligt firma Reinfeldt & Borg som bestämmer. Resten är kanske trots allt bara ett demokratiskt skådespel.