Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Interaktiv och kittlande konst på Härke

/
  • Ida Rödéns konst är en spännande kombination av text, bild, teknik och interaktion.
  • Grafiken i äventyrsspelet ”Rorschach” består i grunden av tuschteckningar på akvarellpapper.

Annons

Hennes konst tänjer dessutom den osynliga gräns som ofta finns där mellan konstverket och betraktaren, hon bjuder nämligen in dig att interagera och skapa någonting eget, nytt och unikt.

utställning på Härke Konstcenter består av ”Composition Grid” – ett tetris-inspirerat verktyg som genererar slumpmässiga teckningar utifrån en uppsättning fördefinierade teckningsdetaljer.

Konstnären utgår ifrån sex fyrkanter, var och en med en tillhörande teckningsdetalj, som genom att du flyttar runt dem i ett rutnät skapar en helt ny, egen teckning.

som är ursprungsverket när allt är digitalt löser Rödén genom att erbjuda dig möjligheten att skriva ut din teckning, med konstnärens signatur på. Exakt samma teckning kan aldrig skrivas ut igen och man blir ensam om sitt original. Kul!

Ida Rödéns teckningar består av välgjorda och detaljerade små varelser och har ett personligt uttryck som sprider glädje.

”Rorschach”, ett äventyrsspel till PC och PSP där huvudkaraktären är detektiv som skall utreda mordet på en läkare vid ett mentalsjukhus.

Dialogen är en viktig del i spelet och vilka frågor du kan ställa till vilken person är inte förutbestämt, utan upp till dig själv.

grafik som i grunden är tuschteckningar på akvarellpapper, är väldigt fin att betrakta, en plats där man gärna spenderar sin tid. Den får mig att längta efter fler konstnärliga dataspel som inte bara vill efterlikna filmens värld.

intresserad av system och ordning är uppenbart.

För en konstkonsument som inte är van att tänka i de termerna eller att förväntas interagera kan hennes mediekonst vid en första anblick verka lite krånglig och svår att förstå. Man får helt enkelt klura lite på den, vilket i sin tur får vernissagebesökarna att interagera med varandra.

Hennes konst kittlar fantasi och leklust, och det ska bli intressant att följa såväl Ida Rödéns framtida arbete som denna spännande konstform i sig.

Mer läsning

Annons