Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Internet är som sirenernas sång"

Senast Marcus Mårtenson besökte Östersund var det som buktalare.

Nu är han i staden som konstnär med sin utställning "Information overload", som ställer kritiska frågor om det digitala informationssamhället.

Annons

Marcus Mårtensson ritar sina verk med pastellkrita på trä. Det är tydliga bilder som även innehåller mycket text, och han inspireras bland annat av popkonst, graffiti och amerikanske konstnären Paul McCarthy.

"Information overload" handlar om hur internet och social medier med sitt ständiga flöde av information fyller våra hjärnor.

– Vi människor blir så bombarderade av yttre stimuli att vi kanske tappar oss själva. Och jag kämpar med det själv också, säger Marcus Mårtenson.

– Det handlar kanske om att få en balans. Och att jag tar upp de jobbiga sidorna för att kunna förhålla mig till det. Jag tror att det är viktigt att ha perioder som är avkopplade från information.

Men du skulle inte vilja förbjuda internet?

– Nej, för det är ett underbart medium. Men det är så starkt att det nästan blir lockande, som sirenernas sång. Det är dubbelt.

"Information overload" är Marcus första stora utställning i Sverige, utanför Stockholm. Det kommer sig av att en av medlemmarna i Östersunds konstklubb såg hans verk på restaurang Sturehof i Stockholm, blev intresserad och hörde av sig.

Förra gången Marcus besökte Östersund var för ungefär tio år sedan. Då uppträdde han som buktalare på Storsjöyran, som en del av en större föreställning, med sin docka Seymour the great. Men buktaleriet sysslar han inte med numera.

– Jag får se om jag tar upp det igen. Att vara buktalare är ju lite som att vara ståuppkomiker. Och jag tror man kan se en del galghumor i min konst också.

• "Information overload" av Marcus Mårtenson, vernissage lördag 9 november klockan 12–16 på Ahlbergshallen i Östersund. Utställningen pågår till 24 november.