Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internutredningen av Östersundshem klar – miljonbelopp kan ha förts ut från företaget

 
Brottsmisstankarna mot Kindberg
Visa alla artiklar

Nu har Östersundshems internutredning slutförts. Enligt utredningen ska flera allvarliga regelbrott ha utförts av tidigare vd Daniel Kindberg. Miljontals kronor kan dessutom ha förts ut ur bolaget på ett oriktigt sätt.

Läs mer: [+] Internutredningen: Östersundshem kan ha lurats på nästan 11 miljoner kronor

Internutredningen, som är 40 sidor lång, har överlämnats i sin helhet till Ekobrottsmyndigheten. Det är dock oklart om de regelbrott som tidigare vd för bolaget Daniel Kindberg ska ha begått är brottsliga.

– Utifrån utredningen kan vi först och främst konstatera att före detta vd allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget. Att belägga om detta förfarande är brottsligt är däremot upp till rättsvårdande myndigheter, säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem, i ett pressmeddelande.

Se även: [+] Vi direktsände Östersundshems presskonferens om internutredningen

Revisionsbyrån EY, som har utfört utredningen för Östersundshems räkning, menar också det finns "starka indikationer" på att stora summor pengar har förts ut ur bolaget på ett oriktigt sätt. Detta ska ha gjorts genom osanna fakturor.

– Enligt EY:s utredningen och Peab:s interna granskning är det med största sannolikhet troligt att Östersundshem har blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Detta har vi kunnat konstatera i och med vårt samarbete med Peab:s säkerhetsavdelning. De har hela tiden varit mycket behjälpliga i utredningen. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom, säger Christer Sundin i pressmeddelandet.

Mer på våra sajter inom kort.

Läs mer: [+] Internutredningen: Daniel Kindberg kan ha tjänat pengar till sina egna företag på Östersundshems affärer

Läs även: [+] Tillslag på kommunalt bolag – en anhållen vd och en avhoppad styrelse: Detta har hänt kring Kindberg och Östersundshem