Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandring behövs och ska debatteras

Centerns Annie Lööf valde det enda rimliga förhållningssättet gentemot SD-ledaren Jimmie Åkesson när de båda möttes i en Aktuellt debatt i fredags: Fokus på sakargumenten, lugnt resonerande, inga gliringar eller andra avståndstagande signaler mot den man som Lars Ohly inte ens kunde dela sminkloge med.

Det var ett viktigt, och riktigt, val: Den ende som tjänar på försök till demonisering av Jimmie Åkesson är han själv.

På 15 år ska 1,6 miljoner svenskar gå i pension. För att täcka upp alla de luckor på arbetsmarknaden som följer på den jätteavgången, krävs att vi välkomnar alla som vill arbeta, betala skatt och göra rätt för sig. Så löd kärnan i Annie Lööfs argumentation och den kunde inte Åkesson torpedera.

På en punkt lät de båda rätt överens, nämligen att Sverige dras med sviterna av en misslyckad, kravlös invandringspolitik som i decennier inte fokuserade på arbete. Dagen efter debatten skrev Dagens Nyheter om att två tredjedelar av dem som under längre tid tar emot socialbidrag är födda utomlands.

Det är en förfärande hög siffra.

Bland de bristyrken Annie Lööf nämnde fanns gruv- och byggjobb samt verkstadsarbeten. Det är inga jobb man klarar utan vidare efter ett antal förlorade år i socialsvängen.

Men problemen till trots: utgångspunkten för invandringspolitiken måste, som C-ledaren uttryckte det, vara att se människor som resurser och inte som hinder.