Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandring och lönsamheten

Invandring är lönsamt för Sverige om det saknas svensk arbetskraft. Invandring är olönsamt om en invandrare får ett arbete som kunnat utföras av en svensk medborgare eller om invandraren blir arbetslös.

Därför var invandring lönsamt för Sverige årtiondena efter andra världskriget, då det fanns efterfrågan på arbetskraft.

Däremot är invandring olönsamt för Sverige i dagens läge när vi har hög arbetslöshet. Undantaget vissa yrkesgrupper där det saknas utbildad personal.

Om invandring dessutom leder till social utslagning med kravaller, bränder och ökad brottslighet blir invandring ännu mer olönsamt.

Denna sociala oro beror inte på att invandrare är sämre människor än svenska medborgare. Problemen beror mest på arbetslöshet etcetera. Det bevisas av att under årtiondena efter andra världskriget anpassades invandrare utan större problem i det svenska samhället. Detta trots att invandringen var stor då.

Det finns de som försöker motivera invandring genom att beräkna hur mycket en invandrare producerar. Denna beräkning blir fel om en invandrare får ett arbete som hade kunnat utföras av en arbetslös svensk.

Däremot kan invandring motiveras av humanitära skäl, men då ska man inte motivera detta med att invandring är lönsamt.

Säg som det är

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel