Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandring ökar företags export

Anställ utlandsfödda och öka exporten. Ny forskning visar att svenska företags utrikeshandel ökar med närmare en procent för varje utlandsfödd person som anställs.

Ökad invandring gynnar svensk export, enligt nationalekonom Andreas Hatzigeorgiou som nyligen presenterade sin doktorsavhandling vid Lunds universitet.

– Om man tittar på Sverige som helhet så kan en invandring på tio procent ge upp till 4,5 procent högre export till invandrares hemländer. En betydande siffra. Samtidigt ser vi att för varje utlandsfödd som ett svenskt tillverkningsföretag anställer så ökar exporten till den personens hemland med närmare en procent, säger han.

Andreas Hatzigeorgiou har tillsammans med Magnus Lodefalk från Örebro universitet studerat 12 000 svenska tillverkningsföretag som under åren 1998 till 2007 handlade med drygt 170 länder. Exporten undersöks över tid och jämförs med anställdas ursprung. Totalt omfattar studien 600 000 anställda, varav 12 procent är födda utomlands. Något som visar sig spela stor roll för handeln.

– De utlandsfödda har kunskap och kontaktnät på främmande marknader. Företag som anställer utlandsfödda sänker sina handelströsklar eftersom de får information om hur man tar sig fram på ibland snåriga marknader. Det kan vara svårt att veta för den som själv saknar rötter i landet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Utlandsfödda som har färska kontaktnät spelar störst roll för utrikeshandeln. Men även utbildningsnivån är viktig för att exporten ska gynnas.

– Utbildning ökar möjligheten för utlandsfödda att sprida sina kunskaper i företaget. Sedan tolkar vi det som att nyanlända har störst effekt på exporten, eftersom deras kontakter utomlands är färska. Men det viktigaste är inte hur kort eller lång tid någon befunnit sig i Sverige, utan att personerna bibehåller sina nätverk i hemlandet.