Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inventering visar på stora skador

Stormen Ivars härjningar i de Jämtländska skogarna har nu kartlagts. Inventeringen visar att det är stora värden som gått till spillo.

Stormen Ivar, som drog in över länet natten till lucia förra året, fällde drygt tre miljoner kubikmeter skog i Jämtland, visar den slutliga summering som Skogsstyrelsen och skogsbruket i dagarna presenterat. Det gör den till den tredje värsta stormen att drabba Sverige sedan millennieskiftet.

Ett omfattande arbete med att närmare kartlägga var i terrängen det stormfällda virket finns har nu genomförts och den visar på svåra skogsskador i Jämtlands län, undantaget de nordliga delarna. Särskilt hårt drabbat är kommunerna Bräcke och Berg.

– På våra marker har närmare 800 000 kubikmeter skog fallit, berättar Sven Lindroth som är förvaltare på SCA.

– Det handlar om stora ekonomiska värden och det är klart att det svider.

På SCA i Jämtland är man i stort sett klara med inventeringen av stormskadorna efter Ivar. Nu jobbar man för högtryck med att få ut det stormfällda virket och man har 50 maskingrupper i arbete ute i skogarna som bara sysslar med vindfällen.

– Vi jobbar med egna resurser samt med extra personal. Vi vill minimera risken för skadeangrepp och fokus ligger på att ta fram i första hand gran, säger Sven Lindroth.

Stormen Ivar gick till stor del fram över samma område som drabbades hårdast av stormen Dagmar natten till annandag jul 2011. Det är ett område med stor förekomst av granbarkborre där det tidigare har förekommit stora angrepp på stående skog.

Stora delar av det drabbade området är även bekämpningsområde för granbarkborre vilket gör det extra viktigt att få ut det stormskadade virket i tid.

– Vi vill inte se att granbarkborrarna massförökar sig och ger sig på friska träd, säger Leif Härjegård som är virkesköpare på SCA.

Tillsammans med traktplaneraren Dan Eriksson har han tillbringat många timmar i helikopter den senaste tiden för att få en överblick över skadorna.

Omkring en tredjedel av det virke som SCA årligen avverkar i Jämtland kommer ur privatägd skog. Därför riktar man inte bara blickarna mot SCA:s egen skog utan även mot privata skiften.

– Just nu prioriterar vi de privata skogsägarna. Målsättningen är att rädda virkesvärdet för den privata skogen så väl som för vår egen, säger Leif Härjegård.

Men han vill ändå uppmana skogsägarna att själva kontrollera hur det är ställt på sina marker och att man gemensamt, grannar emellan, försöker samordna insatserna.

Även Skogsstyrelsen betonar vikten för varje enskild skogsägare att inventera sin skog och vidta åtgärder.

– Skogsägare som inte redan gjort det bör skaffa sig en överblick av stormskadorna på fastigheten och kontakta sitt skogliga ombud för att få ut stormfälld skog innan granbarkborren svärmar i månadsskiftet maj/juni, säger Clas Fries, skadesamordnare på Skogsstyrelsen i norra Sverige.

Senast den 15 juli måste stormskadat virke vara ute ur skogen i Jämtlands län.

----------------------------------

FAKTA: Granbarkborren

En svår skadeinsekt på gran. Angriper främst försvagade granar, men även obarkat timmer.

Det är därför viktigt att obarkat virke inte får ligga kvar i skogen alltför länge. I synnerhet i samband med stormfällning av granskog kan massförökning ske och då finns risk för att även friska träd angrips.

Timmer och massaved får nedsatt kvalité eftersom granbarkborren för med sig blånadssvampar som missfärgar splintveden.

Fakta: Wikipedia