Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investera i kulturen

Annons

Kulturen frigör och förverkligar människan. Den öppnar upp världar, bidrar till eftertanke och slår broar mellan oss människor.

Men konst och kultur handlar också om andra grundläggande behov i samhället: yttrandefrihet, demokrati, delaktighet, utveckling, mångfald och sammanhållning.

Därför är det glädjande att alla svenska riksdagspartier och Fi svarar att kulturområdet är en självklar del av välfärden och att samhället därför ska erbjuda medborgarna kulturverksamhet av hög kvalitet.

Alla partierna svarar också ja på frågan om man ska ha tillgång till ett mångfacetterat utbud av kultur oavsett var man bor i landet.

Men vi förstår inte hur denna ambitionsnivå ska nås så länge staten bara lägger 0,8 procent av statsbudgeten på kultur. Därför har vi tagit initiativ till ett upprop på kulturvalet.se för ökade investeringar i kulturen och för en progressiv kulturpolitik.

Där kan man stödja uppropet och delta i ett konstpolitiskt projekt. Alla som laddar upp en selfie kommer att utgöra en pixel, en liten bit, av porträttet av den blivande kulturministern.

I en tid med rasism och intolerans behöver vi mer än någonsin investera i kultur som speglar och reflekterar människa och samhälle.

I en tid då vi står inför ett gigantiskt klimathot är det viktigare än någonsin att satsa på upplevelser och konsumtion av kultur som ett alternativ till aktiviteter som släpper ut stora mängder växthusgaser.

I en tid med massarbetslöshet ska vi föra en expansiv kulturpolitik som skapar nya jobb inom den kulturella och kreativa sektor som alla partier lovsjunger.

Katarina Jönsson Norling

konstnär, ordförande KRO, talesperson för kulturvalet.se

Johan Wingestad

konsthantverkare, ordförande Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel