Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investera i stället för att spara är rätt sätt att möta krisen

Nu genomdrivs det besparingar i Östersunds kommun, men varför genomdriver kommunstyrelsen försämringar för kommunens framtid?

Nu när det är dags att tillämpa sunda företagsekonomiska principer och sund bondförnuft? Att spara under kristider är kontraproduktivt och försvårar återhämtningen när konjunkturen vänder.

En sund företagsledning tar reda på vilka produkter som kommer att efterfrågas i framtiden. De investerar i att utbilda sin personal för att kunna framställa dessa produkter. De investerar i sina lokaler och sin maskinpark för att anpassa sig till produktionen av de produkter som kommer att efterfrågas. De tar förlusterna under de dåliga åren och lånar vid behov för att kunna resa sig som fågeln Fenix ur krisens aska. De skapar en framtid för sina företag.

En bondförnuftig villaägare som ser energikostnaderna för sin bostad skjuta i höjden sparar inte på underhållet för att sänka sina boendekostnader. Han lånar för att energisanera och på så sätt minska sina kostnader. Det lönar sig oavsett om han bor kvar till en lägre kostnad eller om han säljer sin nu åtråvärda fastighet.

Vår kommun har fastslagit långsiktiga ambitiösa mål på område efter område för klimat, miljö, personalpolitik, barnkonventionen m fl. Allt ska resultera i en välmående växande befolkning och ett blomstrande näringsliv. För att förverkliga detta måste vi satsa på framtiden istället för att försämra levnadsvillkoren för kommuninvånarna.

Vi ska inte spara på barnen och deras utbildning. Vi ska inte spara på underhållet av våra vägar, våra idrottsanläggningar, våra bostäder. Vi ska inte spara på vård och omsorgen för vi behöver personalen och nyutbildade. Alla dessa verksamheter utgör förutsättningar för ett framtida blomstrande samhälle.

Vi ska bygga bostäder för en befolkningsökning nu, folk flyttar inte hit förrän vi har bostäder att erbjuda dem. Vi ska miljö- och energisanera alla fastigheter i kommunens ägo liksom fordonsparken och lokaltrafiken. Vi ska tydligt visa att vi tror på kommunens framtid och locka till oss människor som liksom vi tror på framtiden. Det är dessa som med sina erfarenheter, sina företagsidéer, sin handlingskraft och sin framtidsanda kommer att garantera kommunens skatteunderlag och sunda ekonomi.

Under år av vänsterstyre har kommunens ekonomi stabiliserats, verksamheter utvecklats, ambitionerna höjts, skulderna betalats och tillgångarna ökat. Vi tillsammans äger minst tio miljarder bara genom ägandet i Jämtkraft och Östersundsbostäder. Detta ger kommunen en stark ekonomisk ställning och vi är bland dem som trots finanskrisen får låna pengar billigt. Låt oss nyttja detta för att satsa på framtiden, våra barn kommer att tacka oss för att vi vågade.