Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investera Sverige ur jobbkrisen

I goda tider dröjer det innan jobben kommer till Jämtlands län och i sämre tider tar det också lite tid innan de försvinner. Det finns många som är varslade om uppsägning i dag, men samtidigt finns det fortfarande företag som går bra.

Antalet arbetslösa i länet har dock börjat öka och var i januari drygt 3 100, vilket var en ökning med nästan 600 personer jämfört med året innan. Arbetsförmedlingens siffror visar att de arbetslösa främst är personer som ännu inte har kommit in på arbetsmarknaden.

Den moderatstyrda regeringen skyller sin misslyckade jobbpolitik på den internationella finanskrisen. Men det var regeringen – och inte finanskrisen – som trängde ut en halv miljon människor ur a-kassan. Det är regeringen som har avvecklat tre fjärdedelar av den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Och det är regeringen som har satt stora skattesänkningar till dem som tjänar allra mest före en politik som skapar jobb.

Vi socialdemokrater har ett brett program för att bekämpa jobbkrisen och för att uppmuntra utveckling. För det första behövs det en omfattande kompetenslyft för att göra Sverige starkare när konjunkturen vänder. Rätt kompetens handlar om utbildning, allt från komvux och kvalificerad yrkesutbildning till högskolor och universitet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel