Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inviter till Vänsterpartiet är borgerlig desperation

Är vittringen efter makt så stort bland Östersunds folkpartister och moderater att man testar alla stående medel för att ta sig dit?
Det är skriet av borgerlig desperation när Vänsterpartiet bjuds in till samarbete i Östersunds kommun.

På kort tid har två regeringssugna Pär, Löfstrand (FP) och Jönsson (M) i media delat ut inviter till Vänsterpartiet.

Man kan förstå desperationens bakgrund. I Östersunds kommun har Socialdemokraterna härskat i nära 20 år nu. Det är lite som i de supersossiga kommunerna Bräcke och Ragunda – en ordning där härskarpartiet och kommunen växt ihop.

Men ett samarbete med Vänsterpartiet blir väldigt svårt och det är Vänsterpartiet själva som drar i larmklockan. Jag valde att ringa till Nisse Sandqvist (V). Han har de senaste åren uppmärksammats för arbetet mot rasism. Borgerliga politiker lyfter ofta fram honom som en bra och samarbetsinriktad person. Om en socialistisk-högerkoalition är möjligt. Är det med Sandqvist som diplomat.

Frågan är hur diplomaten ställer sig till Folkpartiets och Moderaternas inviter?

– Det blir ett samarbete med förhinder. Ideologiskt står vi långt i från varandra .

I vårt samtal nämner Sandqvist att Vänsterpartiet är det enda partiet som går till val på skattehöjningar. Det finns därtill flera frågor som måste överbryggas innan ett samarbete är möjligt. Vänsterpartiet är till exempel emot utmanarrätten och LOV.

Även Böle friskola blir en knäckfråga. Sandqvist kommenterar:

– Kommunen har gjort ett strategiskt felbeslut när man lagt ned byskolor.

– Jag är inte rädd för att kommunalisera skolor.

Även om Folkpartiet och Moderaterna lyckas sälja sin själ och överge ideologin som erbjuder partierna ett existensberättigande så skulle ett samarbete inte fungera.

En koalition mellan Vänsterpartiet, Folkpartiet och Moderaterna är alldeles för svag. Inte ens Kristdemokraterna och Miljöpartiet räcker till för att hota det Socialdemokratiska maktinnehavet. Löfstrand (FP) och Jönsson (M) är hopplöst beroende av att Centerpartiet lägger in sitt stöd.

Bosse Svensson (C) har i årets val blivit Centerpartiets profilnamn för ett borgerligt samarbete. På sin blogg avfärdar han ett samarbete med Vänsterpartiet.

– Ett samarbete med vänstern faller så vitt jag kan förstå omgående på sakliga skäl om inte vänstern lägger sig platt i alla sina profilfrågor.

Om inte Centerpartiet väljer att para ihop sig med de borgerliga partierna efter valet då blir det inget maktskifte. Att storleksförhållandena mellan partierna skulle förändras så radikalt att Centerpartiet mister den positionen är osannolikt.

Särskilt om Östersund följer opinionstrenden i riket. Bara dagar innan valet är över ser Moderaterna och Socialdemokraterna ut att gå mot ett fallande stöd. Centerpartiet går tvärtom mot ett växande stöd och därmed en vågmästarroll i fullmäktige.