Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irankännare om anklagelserna mot Ghader: "Riktigt allvarligt"

Sedan den iranska nättidningen Bultan News beskrev Ghader Ghalamere från Östersund som terrorist har totalt 15 fundamentalistiska sajter haft samma nyhet.
– Det är riktigt allvarligt, säger Mehrdad Darvishpour, lektor vid Mälardalens högskola.

Han kommer från Iran och följer inrikespolitiken där. Han säger att han inte kan uttala sig om hur farligt det var för Ghader att återvända innan fallet blev känt, men nu när 15 olika extremistiska sajter har pekat ut honom som "kontrarevolutionär" och "separatist" med straff att vänta i Iran, då är läget allvarligt.

Sedan president Rohani tog över förra sommaren finns förhoppningar på ett mjukare ledarskap. Men dels har de konservativa religiösa krafterna mer kontroll än presidenten över säkerhetspolitiken, dels finns tecken på intern maktkamp som har gjort att det har blivit ännu hårdare tag den senaste tiden, förklarar Mehrdad Darvishpour.

– Det finns konkurrerande falanger och den konservativa falangen som styr säkerhetspolisen agerar hårdare. Avrättningarna har ökat dramatiskt de senaste sex månaderna. Flera hundra har avrättats. Det konservativa visar musklerna och vill visa att det inte är Rohani som bestämmer.

De sajter som har kopierat uppgifterna från Bultan News är alla extrema och de följs inte av majoriteten i landet, menar Mehrdad Darvishpour. Men de hör hemma på den fundamentalistiska sidan och därför är det allvarligt för Ghader Ghalamere att pekas ut, fortsätter han.

– Jag kan inte uttala mig om Migrationsverkets grunder för att säga att det är lugnt för honom att söka uppehållstillstånd i Iran, men nu pekas han ut för att ha samarbetat med separatister. Det är en allvarlig anklagelse. Om Migrationsverket skickar honom tillbaka riskerar han tortyr och fängelse. Regimen är känslig för etniska minoriteter och kurderna har lång tid bedrivit väpnad kamp.

Mehrdad Darvishpour förnekar inte att han misstror Migrationsverkets kunskap om Iran.

– Jag misstror deras slarviga bedömningar. Jag har sett det ofta. Jag tycker att de ska vara försiktiga med sina beslut. Man ska inte leka med människors liv.