Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irenes målningar finns i andras drömmar

– För inte så länge sedan berättade en besökare som såg en av mina målningar att hon kände igen platsen som jag målat, men inte säkert visste var det var. Det intressanta är att målningen kom ur en dröm och är en plats som jag aldrig sett på riktigt.

Irene Trotzig skrattar åt minnet inför målningen ”Drömplats”, som hänger i det inre rummet i Galleri S, där hon öppnar sin nya utställning i dag, lördag.

Senast hon ställde ut i Östersund var på Ahlbergshallen 1998 och utställningen är den första i den nya regimen på Galleri S, som nye ägaren Rolf Anderzon driver tillsammans med etablerade östersundskonstnären Bodil Halvarson.

Irene Trotzig är född och uppvuxen i Paris, hennes föräldrar är konstnären Ulf Trotzig och nyss avlidna akademiledamoten Birgitta Trotzig, själv var Irene klasskamrat med bland andra Kåre Henriksson i Halmstad under sin utbildning på 80-talet och har ställt ut med Aino Näslund.

– Jag bodde tiotalet år i Delsbo i Hälsingland, men nu är jag rotad sedan många år i en liten by på Österlen där jag har ateljé i en gammal skola.

Irene samverkar med en rad lokala konstnärer på Österlen som har ett väl utvecklat nät av konstrundor och gallerier, hon sitter även i styrelsen för KRO på riksplanet.

Målningarna hon visar är gjorda de två senaste åren och är i olja och temperavinyl, färgerna är klara och ljusa, här och där syns strukturer av hus eller rumsbildningar, men mycket är abstrakt.

– Om man jämför med hur jag målade för 20-talet år sedan har jag nog blivit mer abstrakt efterhand, mer målerisk och färgskalan har blivit klarare och intensivare. Men sådant där är ofta svårt att se själv eftersom man står mitt uppe i processen.

– Fast egentligen har jag nog sökt samma sak hela tiden, även om det tagit sig olika uttryck under resans gång. Kanske man också blivit klokare med tiden, haha.

Hon berättar att hon jobbar intensivt i perioder och lyssnar gärna på musik under tiden och jobbar med egna texter:

– Det blir en hel del klassiskt. Mina motiv kommer fota ur tankar och drömmar, det blir olika kulturlager, man kan bjuda in åskådaren att hitta en tråd, kanske genom titlarna.

Målningarna kan heta saker som ”Gryningsljus”, ”Marknadsplats”, ”Landningsplats” och ”Reflexion i floden” eller den stora bild som möter besökarna i Östersund – ”Dimmans slöjor sluter sig i rum”:

– Där finns element som handlar om sorgen efter min mamma, som delvis syns i mitt måleri nu.