Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IS måste stoppas!

Jag heter Serhat Uzun och var ansvarig för demonstrationen mot IS i lördags.

Jag vill besviket påpeka att svensk naivitet och passivitet leder till att fler oskyldiga människor blir dödade och massakrerade!

Jag är medveten om att den utsatta tiden för demonstrationen var kort och den inte nådde fram till alla. Jag vill även poängtera att jag är politiskt obunden, både i svensk och i kurdisk politik.

Ett syfte med manifestationen var att våra folkvalda ordförande i samtliga partier skulle visa solidaritet med tusentals kurder, som vilken timme som helst kan bli massakrerade av ISIS barbarer.

Jag är mycket stolt och glad över att Pär Löfstrand (FP) deltog och konstaterade att Sverige inte bara kan passivt titta på när människor slaktas av terrorister, utan agera och ge militärt stöd till de kurdiska peshmergakrigarna för att de ska kunna försvara sig.

Jag och majoriteten av demonstranterna och åhörarna tolkade Löfstrands budskap rätt, medan vissa andra tyvärr misstolkade det.

FN: s Syriska sändebud, svensk-italienske Staffan de Mirtuna, varnade i fredags för att omkring 10 000 personer i eller nära staden Kobané, inklusive 700 mestadels äldre människor, kommer att bli massakrerade om IS lyckas ta över staden.

Det finns redan cirka 200 000 flyktingar från staden Kobané och 1,5 miljoner syriska flyktingar i Turkiet just nu.

Sverige och USA har erkänt att flygbombningarna mot IS är otillräckliga och att marktrupper behöver sättas in för att stoppa IS framfart. Samtidigt säger utrikesminister Margot Wallström (S) att de har en bra dialog med Turkiet och att Turkiet ska öppna sina gränser för flyktingar.

Det kurderna och världen väntar på är att Turkiet ska sluta stödja IS och att de ska öppna gränsen till Kobané så att fler frihetskämpar och peshmerge kan ta sig in i Kobané för att stödja Yekîneyên Parastina Gel, YPG, (Folkets försvarsenhet), som försöker stoppa IS.

Världen väntar även på att YPG, som är allierad med PKK, ska erkännas som ett legalt parti så att man kan samarbeta med dem och hjälpa till med vapen, eftersom inget land är beredd att sända sina marktrupper till Kobané.

Räcker det med humanitär hjälp? Nej!

Vi måste bidra kurderna med vapen och samarbetar med dem, så inte fler människor behöver dödas eller fly.

Vi ska inte vara passiva och låta stad efter stad falla i IS händer. Om det sker har vi bidragit till att flera miljoner människor blir flyktingar och söker sig vidare till Europa och Sverige.

Om vi ska hjälpa flyktingarna på plats måste IS stoppas med hjälp av kurderna. Om inte, har vi miljontals människor på flykt i Europa och varken Europa eller Sverige är beredda att ta emot så många flyktingar, och samtidigt skulle vi stoppa rasismen, som expanderar allt mer.

Jag vill avslutningsvis berätta att 37 personer fått sätta livet till när de i desperata försök demonstrerat mot IS i Turkiet. Regeringen i Turkiet har gjort allt för att slippa undan frågan om Kobané då deras intressen av att störta PKK väger tyngre än alla de människor som dör i Kobané.

Detta måste den svenska regeringen öppna sina ögon för! Vi kan inte låta Turkiet samarbeta med IS. Sverige måste pressa Turkiet till att öppna gränsen så att fler människor slipper utsättas för denna fruktansvärda terror.

Våra politiker borde fokusera på att sätta press på Turkiet så att IS stoppas, i stället för att kritisera Pär Löfstrands ord.

Serhat Uzun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel